Κεφαλονιά: Δύο περιπτώσεις τηλεφωνικής εξαπάτησης με αγορά αυτοκινήτου-Δόθηκαν 9480 ευρώ χωρίς αντίκρυσμα!

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκάδας και σε Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κεφαλληνίας, καταγράφηκαν τρία (3) διαφορετικά περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα απέσπασαν χρηματικά ποσά.

 

Στην πρώτη περίπτωση, στη Λευκάδα, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιώτη, όπου προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο και με το πρόσχημα επιστροφής αναδρομικών της σύνταξης, τον έπεισε να καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους (7.200) ευρώ, ως ανάλογο φόρο.

Σε δύο ακόμη καταγεγραμμένες περιπτώσεις τηλεφωνικής εξαπάτησης στην Κεφαλονιά, ιδιώτες, μέσω αγγελιών που είχαν αναρτηθεί σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινώνησαν με υποτιθέμενους πωλητές οχημάτων και πείστηκαν να καταβάλλουν σε λογαριασμούς τους τα κατά περίπτωση χρηματικά ποσά των (7.000) και (2.480) ευρώ, ως προκαταβολή για αγορά οχημάτων, χωρίς οι αντίστοιχες αγοραπωλησίες να πραγματοποιηθούν.

Εκτός των προηγούμενων περιπτώσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε Αστυνομικές Υπηρεσίες, έχουν αναφερθεί περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης ιδιοκτήτων επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων, όπου με το πρόσχημα μεταφοράς χρημάτων μέσω τραπεζικής υπηρεσίας, για κράτηση δωματίων, αποσπάσθηκαν χρηματικά ποσά.

 

 

Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων συμβουλεύει:

  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
    Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Για περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.