Κεφαλονιά: Γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας στα Προκοπάτα -Κατάνυξη μέσα σε 40 καρέ

Σήμερα νωρίς το απόγευμα τελέστηκε κατανυκτικός εσπερινός στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας όπου δεκάδες Αργοστολιώτες και πιστοί από τα γύρω χωριά προσέφεραν «σπερνά», τιμώντας ένα εκκλησιαστικό έθιμο πολλών χρόνων.

Το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας στα Προκοπάτα, που γιορτάζει αύριο, βρίσκεται λίγο έξω από το Αργοστόλι στο δρόμο για τη Σάμη και είναι γνωστό λόγω του γεγονότος ότι είναι χτισμένο μέσα στο βράχο.

Λίγα λόγια για το ναΐσκο της Αγίας Βαρβάρας

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται έξω από το Αργοστόλι σε μια σπηλιά κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Η περιοχή αρχικά λεγόταν Άγιος Βάρβαρος. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1912 ένα μικρό προσφυγόπουλο έπεσε από το δρόμο κάτω στη χαράδρα, όμως προσγειώθηκε στο έδαφος χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Το ίδιο το παιδί λέγεται πως διηγήθηκε ότι το βοήθησε να κατέβει μια λευκοντυμένη γυναίκα. Οι χωριανοί από τότε στο σημείο εκείνο έβλεπαν να καίει χειμώνα – καλοκαίρι μια άσβεστη φλόγα. Όταν, λίγα χρόνια αργότερα, βρήκαν το κουράγιο να εξερευνήσουν το μυστήριο της φλόγας, μπήκαν στο σπήλαιο και ανακάλυψαν μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας.

Απέδωσαν σ’ εκείνη το θαύμα και την πήραν στο Αργοστόλι, όπου, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, σταμάτησε μια μεγάλη επιδημία που είχε ξεσπάσει και “θέριζε” κόσμο.

Και του χρόνου με υγεία!

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.