Κεφαλονιά: Η εικόνα της Παναγίας μέσα στο φρούριο του Κάστρου -Ένα έθιμο από τα παλιά [εικόνες]

Τελέσθηκε και φέτος παράκληση και εν συνεχεία η λιτάνευση της Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μονής Σισσίων στο Κάστρο χοροσταντούντος του Μητροπολίτη κ. Δημήτριου.

Ιερείς απ΄όλη την Κεφαλονιά συνόδευσαν την θαυματουργή εικόνα. Και φέτος την Λιτανεία παρακολούθησε πλήθος πιστών όλων των ηλικιών.

Η θαυματουργή εικόνα, θα αναχωρήσει από το Κάστρο Αγίου Γεωργίου και θα επιστρέψει στην βάση της, στην Ιερά Μονή Σισσίων, το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος η εικόνα της Παναγίας μπήκε στο εσωτερικό του Κάστρου μετά από την ειδική άδεια που έδωσε η Αρχαιολογική υπηρεσία της Κεφαλονιάς.

πηγή: ekefalonia.gr

Στις εορταστικές εκδηλώσεις το παρών έδωσαν, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, η αντιδήμαρχος Λειβαθούς Κρυσταλλία Μιχαλάτου και αρκετός κόσμος.

Ένα έθιμο από τα παλιά

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του πολύ πίσω όταν στη Κεφαλονιά υπήρχε η Ενετοκρατία και η Εικόνα της Θεοτόκου μεταφερόταν στο Κάστρο, την τότε πρωτεύουσα για να την προσκυνήσει ο Διοικητής του νησιού.

Παλαιότερα η λιτανεία γίνονταν απευθείας από την Ιερά Μονή των Σισσίων στο κάστρο, η παράδοση όμως λέει ότι κάποτε, μια ξαφνική καταιγίδα στο δρόμο για το κάστρο ανάγκασε τους πιστούς να βρουν καταφύγιο στην Αγία Μαρίνα και από τότε η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό στα Βλαχάτα.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.