Κεφαλονιά-Κατερίνα Γαλιατσή: Η νέα Έφηβη Βουλευτής από τα Μεσοβούνια!

Φέτος το σχολείο μας, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων».

κκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκjpgΠήραν μέρος σε αυτό 5 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και 3 της Β΄ Λυκείου και προχώρησαν σε πολλαπλές δράσεις που τους έφεραν σε επαφή με το θέμα της βίας και τις ποικίλες μορφές της, που ήταν φέτος το θέμα του προγράμματος. Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους τα παιδιά βρίσκουν χρόνο και συζητούν για το θέμα της βίας, αναζητούν πληροφορίες, ενημερώνονται εμπεριστατωμένα και προσπαθούν να βρουν τρόπους να ενημερώσουν τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα για αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Είναι πολύ εντυπωσιακό πως συνεργάζονται εποικοδομητικά μεταξύ τους, αξιοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν δε βρίσκονται στον σχολικό χώρο, και «καταστρώνουν» πολλά σχέδια για το πώς θα πραγματευτούν το θέμα της βίας.

Αρχικά, συναποφασίζουν το όνομα της ομάδας τους και δημιουργούν την ψηφιακή τους αφίσα. Πιο συγκεκριμένα, δίνουν στην ομάδα τους το όνομα «Φοίνιξ» -από το μυθολογικό πλάσμα που ξαναγεννιόταν μέσα από τις στάχτες του-, για να τονίσουν την ανάγκη «να παλεύει» κάποιος και να ξεπερνά τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο διάβα του. Η αφίσα τους τυπώνεται και πλέον ανηρτημένη στις σχολικές τάξεις τούς εμπνέει να συνεχίσουν το έργο τους. Στη συνέχεια, χωρίζονται σε ομάδες και, αφού ανακαλύψουν τα κίνητρα του καθενός για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, κατασταλάζουν σχετικά με τα είδη της βίας που θέλουν να μελετήσουν.ΦΟΙΝΙΞ

Έπονται συνεντεύξεις που τους βοηθούν να εντρυφήσουν περισσότερο στο ακανθώδες ζήτημα της βίας. Αρχικά, με αφορμή την επίσκεψη στο σχολείο μας των κοινωνικών λειτουργών του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης, οι μαθητές παίρνουν συνέντευξη από τις υπεύθυνες και έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολύτιμες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό και τις ποικίλες μορφές που μπορεί να λάβει η βία. Επειδή μάλιστα το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας είναι ζητήματα που ενδιαφέρουν πολύ τα παιδιά, αποφασίζουν να πάρουν συνέντευξη και από την ψυχολόγο του σχολείου μας κ. Στέλλα Σφήκα, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες και λύσεις.

Στη διάρκεια του προγράμματος, επίσης, οι μαθητές αποφασίζουν να παρακολουθήσουν ταινίες που αφορούν στο θέμα της βίας. Ειδικότερα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου) οι μαθητές παρακολουθούν την ταινία «What Will People Say» στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος». Το θέατρο φωτίστηκε με πορτοκαλί χρώμα, που είναι και το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ταινία καταγράφει τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στην παράδοση και την ελευθερία. Η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να συντηρήσει μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στη δυτικότροπη, εφηβική καθημερινότητά της και τη σύμφωνη με τις παραδόσεις παρουσία της στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δυστυχώς οι εικόνες σκληρής ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζουν και δίνουν αφορμή για συζήτηση μεταξύ των παιδιών, που προβληματίζονται και αναζητούν τρόπους εξάλειψης κάθε μορφής βίας. Η συγκεκριμένη προβολή έγινε στο πλαίσιο δράσεων που οργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς Δήμου Αργοστολίου, με μήνυμα «δεν είσαι (η) μόνη-δεν είσαι μόνη».

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Έτσι, και την επόμενη ημέρα, 25 Νοεμβρίου, το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές τάξεις, το σχολείο μας, συμμετέχει στη δράση που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς Δήμου Αργοστολίου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία εναντίον των γυναικών. Τα παιδιά λαμβάνουν ενημερωτικό υλικό, συζητούν με τις υπεύθυνες του Κέντρου και ανανεώνουν το ραντεβού τους για επίλυση περαιτέρω αποριών και οργάνωση βιωματικών δράσεων. Επίσης, τα παιδιά παρακολουθούν την ταινία μικρού μήκους Two &Two (2+2=5) και καταγράφουν τις σκέψεις τους για τα μηνύματα που μεταδίδει η ταινία. Αρχικά, συζητούν για τη δύναμη της επιβολής και του δικαίου της πυγμής που αναγκάζει τους μικρούς πρωταγωνιστές να συμφωνήσουν με ό, τι τους παραδίδει ο δάσκαλός τους. Προφανώς και το μάθημα που διδάσκονται εκείνην την ημέρα είναι πως δεν πρέπει να κρίνουν, να διηθούν τις πληροφορίες, να σκέφτονται και να αποφασίζουν, αλλά να αποδέχονται χωρίς αντίρρηση αυτά που τους ανακοινώνονται, ακόμη κι αν αντιτίθενται στην κοινή λογική. Παράλληλα, τα παιδιά συγκλονίζονται από το πώς ένας νέος άνθρωπος φτάνει στο σημείο να υπακούσει τυφλά στα κελεύσματα της εξουσίας και να δολοφονήσει έναν ακόμη πιο νέο συμμαθητή του. Προφανώς και το πολίτευμα που θα εγκαθιδρυόταν εκείνην τη μέρα μέσα στη σχολική αίθουσα είναι αυτό της δικτατορίας, που περιστέλλει την ελευθερία του ατόμου, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας. Η ταινία λειτουργεί ως έναυσμα για προβληματισμό και συζήτηση μεταξύ των μαθητών σχετικά και με τις μελλοντικές τους δράσεις.

Τέλος, οι μαθητές, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας για το ζήτημα της βίας, αρθρογραφούν στη σχολική εφημερίδα, μαγνητοφωνούν εκπομπές στο European School Radio.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-03-29 193620

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες αποφασίζουν να εκπροσωπήσει το σχολείο μας στη «Βουλή των Εφήβων» και στις δράσεις της που θα λάβουν χώρα από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Αικατερίνη Γαλιατσή, και το αναπληρωματικό μέλος να είναι η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Ηλιάνα Γαλιατσή.

ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα_n

Μία πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους μαθητές ολοκληρώθηκε. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και να ασχοληθούν με τα κοινά. Ήταν, επίσης, πολύ σημαντικό ότι ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή τους, ανέλαβαν δημιουργικές πρωτοβουλίες, συνειδητοποίησαν το όφελος της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, ωρίμασαν, ασχολούμενοι με τόσο σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Είθε αυτή η εμπειρία να είναι ο σηματωρός τους, ώστε στο μέλλον να συνεχίσουν να είναι ενεργοί πολίτες και να προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες και «να παλεύουν» για τα όνειρά τους!

Κατερίνα, καλή τύχη στις νέες σου υποχρεώσεις! Είμαστε περήφανοι για σένα!

Ηρώ Λαδά, Middle Mountain College News, 09-04-2023

Πηγή: https://schoolpress.sch.gr/mmnews/?p=986