Με την προσήκουσα ιεροπρέπεια οι ευσεβείς πιστοί, τίμησαν και φέτος την μνήμη της Αγίας ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στο ομώνυμου χωριό στην Ανωγή της Παλικής.

Την παραμονή της εορτής Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από ιερείς της επαρχίας Πάλλης.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις του χωριού παρέστη η τ. βουλευτής του νομού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου καθώς και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Λίγα λόγια για τη σημερινή εορτή

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν θυγατέρα εθνικής οικογένειας, την δε μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια.

Η Αγία Θέκλα μετεστράφη στην χριστιανική πίστη χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου που τα έκανε στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου. Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Τότε η Αγία Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ τη Αντριάνας Καραντινού για το ekefalonia.gr

Πηγή:ekefalonia.gr

 

Στον καλανάρχο με τους ψαλτάδες και ο Νικόλας Φαραντούρης

 

Προηγούμενο άρθροΣεισμός στην αγορά: Τέλος για μία πολύ μεγάλη αλυσίδα, μεγάλη αλλαγή για μία άλλη
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ξεκίνησε η Λιτανεία της Δραπανιώτισσας προς το Αργοστόλι (εικόνες)