Κεφαλονιά: Προσφυγή στον Εισαγγελέα-Ζητούν να ακυρωθεί η δημοπρασία της ΕΤΑΔ για την παραλία της Μούντας (αίτηση)

ΠΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
• Υπουργό Περιβάλλοντος
• Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας
• Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος Δ/νση Περιβ/κου Σχεδιασμού,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ
• Τμήμα Αιγιαλού και Παραλίας
• Κτηματική Υπηρεσία Κεφαλληνίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
• Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας
• Γραφείο Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς
• Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς
ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Δήμαρχο και Δημοτικούς συμβούλους
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας»
2. MEDASSET,Μεσογειακός Σύνδεσμός για την Σωτήρια της Θαλάσσιας Χελώνας»
3. WWF, Φιλελλήνων 26, Κέντρο, ΑΘΗΝΑ
4. GREENPEACE
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
Θέμα: «παρέμβαση εισαγγελικής αρχής για την ακύρωση της προκήρυξης 27/4/2022 με αριθ.πρωτ.5681 της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε για την εκμίσθωση τμημάτων των ακινήτων με ΑΒΚ 233(παραλία Μούντας Περιοχή ΝATURA 2000 GR2220004)»
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων & Επιχειρηματικών Μονάδων Μονάδα Αξιοποίησης Ακινήτων & Παρακολούθησης Μισθώσεων Τομέας Τουριστικών Ακινήτων Βουλής 7, 10562, Αθήνα, δημοσιοποίησε 27/4/2022 με αριθ.πρωτ.5681 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση τμημάτων των ακινήτων με ΑΒΚ 233(παραλία Μούντας), Δήμου Κεφαλονιάς, του Νομού Κεφαλληνίας.
Η ανωτέρω, συγκεκριμένη περιοχή, παραλία της Μούντας σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγίας92/43/ΕΟΚ.) περιλαμβάνεται στις τοποθεσίες Κοινοτικής σημασίας(SCI) ως περιοχή Διατήρησης (SAC) NATURA2000 (GR2220007) λόγω της τεράστιας οικολογικής της σημασίας και προστατεύεται με την ΚΥΑ 7 Ιουνίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1970.
(*)Θαλάσσια ερπετά: Η τοποθεσία περιλαμβάνει την παράκτια θαλάσσια περιοχή (μέχρι το ισόβαθο 50 μ.) από την είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου μέχρι τον κόλπο του Μουντά μέχρι το νοτιοανατολικότερο σημείο του νησιού. Περιλαμβάνει επίσης την παραλία και τους αμμόλοφους της παραλίας Μούντα. Θαλάσσια ενδιαιτήματα (υποπεριοχή: ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΕΩΣ ΟΡΜΟ ΜΟΥΝΤΑ): Το 2015, η τοποθεσία επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βλαχάτα και κόλπου του Μούντα, όπου υπάρχουν πολλά σπήλαια, ρηχά εμφανίζονται ύφαλοι και εκτεταμένες κλίνες Posidonia. Η περιοχή επεκτάθηκε επίσης 2 nm από την ακτή για να περιλαμβάνει οικολογικά σημαντικές και ευάλωτες κλίνες ροδόλιθου και κοραλλιγενείς σχηματισμούς.
Επίσης η περιοχή περιλαμβάνει παραλίες σημαντικές για την αναπαραγωγή της χελώνας καρέτα καρέτα (Caretta caretta), με την παραλία Μούντα να είναι η πιο συχνή χελώνα. Θαλάσσιοι βιότοποι (υποπεριοχή: ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΕΩΣ ΟΡΜΟ ΜΟΥΝΤΑ): Μετά την κατανομή του κατώτερου ορίου του Posidonia oceanica (~ 36m βάθος), κυριαρχούν οι ροδόλιθοι (βαθύς αντίστοιχος του Τύπου Οικοτόπου 1110) στον πυθμένα της περιοχής του ιζήματος. Πολύ συγκεκριμένοι και εκτεταμένοι οριζόντιοι κοραλλιγενείς σχηματισμοί («κοραλλιογενείς πλατφόρμες») εμφανίζονται επίσης σε βάθη που υπερβαίνουν τα 35 μέτρα. Σπήλαια και ημιβυθισμένα σπήλαια (Τύπος Οικοτόπου 8330) υπάρχουν κατά μήκος των βραχωδών ακτών μεταξύ των Λουρδάτων και του κόλπου του Μούντα, αρκετά από τα οποία έχουν αναπαραγωγική σημασία για τη φώκια Monachus monachus. Οι μαλακοί βράχοι του κόλπου της Λούρδας φιλοξενούν μια πολύ ιδιαίτερη ενδολιθική βιοποικιλότητα.
(*)Ναtura2000-Πρότυπο έντυπο δεομένων https://www1.gsis.gr/…/homeShore;jsessionid=J…
Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της Εισαγγελικής αρχής προκειμένου να ακυρωθεί η προκήρυξη 27/4/2022 με αριθ.πρωτ.5681 της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.
Ζητάμε να σταματήσει άμεσα ένα εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. εις βάρος της παραλίας της Μούντας, μιας από τις ωραιότερες στην Ελλάδα παρθένες παραλίες και δεύτερης σε οικολογική σημασία ζώνης ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Ιόνιο, με μοναδικούς σε γεωμορφολογία και έκταση για το νησί, σπανίας βιοποικιλότητας πανέμορφους αμμόλοφους (αμμοθίνες), πραγματικά Αρχαίο Μνημείο της Φύσης.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Κατελειού για την Μελέτη και Προστασία της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής
Μαριάνθη Σαμόλη Jakobs
Σταύρος Μπενετάτος
Αικατερίνη Ξενοπούλου
Μαριλή Σολομού
Ιωάννης Προιμάκης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΗΣ
Katelios Group For the Research and Protection of Marine and Terrestrial Life
Katelios, Kefalonia, 28086, Greece
Tel: +30 26710 81009

ΠΡΟΣ: ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ• Υπουργό Περιβάλλοντος • Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού…

Posted by Katelios Group Research Protection Marine and Terrestrial Life on Tuesday, May 3, 2022