Κεφαλονιά: “Απαιτούμε εδώ και τώρα, να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το νήπιο έχασε τη ζωή του”

Το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και οδύνη

Για τον αδόκητο χαμό του νεαρού παιδιού μεταναστών εργαζομένων στην πισίνα του τουριστικού καταλύματος όπου οι ίδιοι εργάζονταν.

Στεκόμαστε δίπλα στους γονείς του παιδιού, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή έκαναν χιλιάδες χιλιόμετρα, για να βρεθούν, τελικά, σε μια στιγμή να έχουν χάσει τα πάντα στο βωμό της καπιταλιστικής τουριστικής ανάπτυξης.

Το παιδί των συναδέλφων, που θα μπορούσε να είναι παιδί του καθενός μας, βρήκε οδυνηρό θάνατο γιατί οι γονείς του αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από το σπίτι τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ήρθαν εδώ ως μετανάστες, ως το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κλάδου μας και έπρεπε να το έχουν μαζί τους ενώ παράλληλα δούλευαν, λόγω και της πλήρους απουσίας δομών στήριξης των εργαζόμενων γονιών.

Οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την μια, αλλά και η φτώχεια, οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση και η σκληρή εκμετάλλευση από την άλλη, αναγκάζουν εκατομμύρια ξεριζωμένους και εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας να περιφέρονται σε όλη την οικουμένη για ένα ξεροκόμματο, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες προστασίας και ασφάλειας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Κι αυτός ο θάνατος παιδιού σε χώρο εργασίας, ανεξάρτητα αν χαρακτηρίζεται «εργατικό ατύχημα» ή όχι, μας γεμίζει βαθιά οργή και αγανάκτησή γιατί αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, για άλλη μια φορά, ότι το αίμα μας και των οικογενειών μας είναι το καύσιμο της ατμομηχανής του τουριστικού «θαύματος». Δεν είναι ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Άλλωστε οι εκπτώσεις στα ζητήματα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας αποτελεί μία ακόμη σταθερά στην επιχειρούμενη περαιτέρω μείωση του «κόστους εργασίας» από κυβέρνηση και εργοδοσία, με αποτέλεσμα τα συνεχή “ατυχήματα”- εγκλήματα στον κλάδο μας να μην έχουν τελειωμό. Αυτά τα καθημερινά εγκλήματα,  έχουν την υπογραφή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και όλων εκείνων των κυβερνήσεων ως τώρα, που ψηφίζουν και υλοποιούν όλο το απαράδεκτο αντεργατικό και δολοφονικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην  υπάρχει κανένας έλεγχος για την τήρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας ακόμα και για την υγεία και την ασφαλή πολλών συναδέλφων μας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο με τραγικό τρόπο ότι : Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα, να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το νήπιο έχασε τη ζωή του.

Να στηριχτούν οι τραγικοί γονείς, συνάδελφοι μετανάστες, από τις υπάρχουσες δομές και να μην αφεθούν στην τύχη τους στον Γολγοθά που έχουν πλέον να ανέβουν

Να πυκνώσουν οι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, παντού, και να παρθούν με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, να υπάρχει και να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφάλειας, να συγκροτηθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, ελάτε σε επαφή με το Σωματείο σας. Μην αφήσετε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή σας για ένα ξεροκόμματο.

Να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο βωμό της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης