Κεφαλονιά: “Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε γνωστό ξενοδοχείο της Λάσσης”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Λ. ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 119,

1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 28100

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26710 22262 ΚΑΙ 6970231864

E-MAIL: [email protected]

ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ “ΑΤΥΧΗΜΑ” ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΣΣΗΣ

Για ακόμα μια φορά το φετινό καλοκαίρι, γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού στο νησί μας.

Τα “ατυχήματα” φέτος δεν έχουν τελειωμό, ακόμα και τώρα που οδεύουμε στο τέλος της σεζόν.

Θύμα αυτή τη φορά, ένας 45χρονος συνάδελφός μας, που ήρθε από άλλο μέρος της Ελλάδας ως προσωπικό κουζίνας,που από τις άθλιες συνθήκες της ασφυκτικής πίεσης “για να βγει η δουλειά” σε τρελούς ρυθμούς, με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε κόκκινο και την “αμέλεια” διεύθυνσης και εργοδοσίας να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό εν ώρα εργασίας και τώρα νοσηλεύεται στη Νευρολογική Κλινική στο Νοσοκομείο του Ρίο, σε πολύ βαριά κατάσταση.

Ευχόμαστε στο συνάδελφο καλή ανάρρωση. Στεκόμαστε πλάι του και στην οικογένειά του σε οτιδήποτε χρειαστεί. Πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους μας ότι κανένας μας δεν είναι άτρωτος.

Χθες ήταν ο Σπύρος, σήμερα ο Παναγιώτης, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας μας. Οι συνθήκες που καλούμαστε να εργαστούμε προκαλούν ατυχήματα, ασθένειες, πυροδοτούν υποκείμενα νοσήματα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς προστίθεται σε μια μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών περιστατικών, μέσα στο καλοκαίρι.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι μια “κανονικότητα” για κυβέρνηση και εργοδοσία και μόνη λύση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουν φρένο.

Το Σωματείο μας δε θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπει μάγειρες, διανομείς, καμαριέρες, συντηρητές και άλλους να σακατεύονται επειδή δεν παίρνονται μέτρα από τις κυβερνήσεις και τις εργοδοσίες.

Δεν θα περιμένουμε το επόμενο θύμα στο κυνήγι των αμύθητων κερδών. Γιατί δεν μπορούμε να δουλεύουμε για 750 ευρώ και με τον φόβο του ατυχήματος σε καθημερινό πλάνο. Οι κάθε λογής σωτήρες έχουν τελειώσει.

Με την οργάνωσή μας, την πάλη μας, την αποφασιστικότητά μας, εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασίας για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Απαιτούμε από την εταιρεία:

Να αποζημιώσει το συνάδελφο, να καλύψει όλα τα νοσήλια, τα έξοδά του αλλά και των συνοδών του.

Να καταβάλει το σύνολο των αποδοχών του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει, να μπορέσει απρόσκοπτα να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα του δοθεί από τους θεράποντες ιατρούς.

Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου και ειδικά στην κουζίνα, ώστε να μην έχουμε άλλα “ατυχήματα”.