Κεφαλονιά: Συγκίνηση σήμερα για τους απόγονους του Νικόλαου Σκλάβου –Μια ιστορία βγαλμένη από την παράδοση [εικόνες]

Οι Κεφαλλονίτες είναι γνωστοί από τα πολύ παλιά χρόνια για τη ναυτοσύνη τους στα απέραντα της οικουμένης. Ένα από αυτούς ήταν και ο Νικόλαος Σκλάβος.

Ο Κεφαλονίτης πλοίαρχος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία γιατί περισυνέλεξε τη σορό του απαγχονισμένου Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και τον μετέφερε στην Οδησσό για ενταφιασμό.

Το φέρετρο που κατασκεύασε πρόχειρα ο ίδιος για την μεταφορά του Πατριάρχη σώζεται ακέραιο και βρίσκεται, μέχρι και σήμερα, στα Ντομάτα στην εκκλησία της Παναγίας.

Για πολλά χρόνια η οικογένεια Σκλάβου συντηρούσε την εκκλησία, που σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας από το 1957 είναι Εθνικό Μνημείο, και κρατούσε άθικτο το φέρετρο -κειμήλιο και ζωντανή την ιστορία της περισυλλογής του Πατριάρχη.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τον Γερασιμάκη Σκλάβο μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του φρόντιζε την εκκλησία και την μεγάλη ιστορία της.

Μάλιστα οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι μετά την λειτουργία, στις 10 Απρίλιου, ο Γερασιμάκης έκανε πάντα μεγάλη γιορτή στο σπίτι του, στα Ντομάτα!

Αυτά θυμόντουσαν σήμερα και τα εγγόνια του, Ηρώ και Διονύσης Αυγουστίνος (απόγονοι της οικογένειας Σκλάβου), τον παππού τους πόσο φρόντιζε την εκκλησία και το διασωθέν φέρετρο του Πατριάρχη.

Συγκινημένοι τίμησαν τη μνήμη του Νικολάου Σκλάβου και της οικογένειά τους.

πηγή: ekefalonia.gr