Κεφαλονιά: Τι γράφουν οι Σέρβοι για την Παναγία την Φιδούσα

https://www.telegraf.rs/…/3225343-velika-gospojina-u… Αρθρο της Ημερησιας εφημεριδας της Σερβιας telegraf για την παναγια την Φιδουσα Η Παναγία στην Ελλάδα: Ο Θρύλος της Παναγίας και των Φιδιών Αφού είδαν τη διάσημη ταινία Captain Corelli’s Mandolin, με πρωταγωνιστές την Penelope Cruz και τον Nicolas Cage, πολλοί θέλησαν να ανακαλύψουν την ομορφιά του ελληνικού νησιού όπου γυρίστηκε η ταινία.
Ωστόσο, η Κεφαλονιά έχει έρθει ιδιαίτερα κοντά στον λαό μας λόγω του κ. Βίκτωρ Ρούχωτα, ο οποίος είναι ένας από τους Επίτιμους Προξένους της χώρας μας στην Ελλάδα. Και χάρη στη συνεργασία που έχει αυτό το νησί με τον δήμο Voždovac του Βελιγραδίου, μην εκπλαγείτε όταν, γνωρίζοντάς το, συναντήσετε μια πινακίδα με την επιγραφή Voždovačka street. Ναι, υπάρχει και στην Κεφαλονιά.
Επιπλέον, κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου σύμφωνα με το ημερολόγιο Milanković, που τηρεί η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, τα βλέμματα όλων των Ελλήνων είναι καρφωμένα σε αυτό το νησί. . Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν αν θα εμφανιστεί και φέτος το ζώδιο της Παναγίας, όπως πιστεύεται, αν δηλαδή θα επισκεφθούν ξανά φίδια την εκκλησία στο Μαρκόπουλο.
Μητέρα του Θεού φίδια.
Στην εκκλησία της Παναγίας Λαγκουβάρδας ή Παναγίας Φιδούς στο Μαρκόπουλο, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο καταγράφεται από τις αρχές του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, παλιά υπήρχε εκεί γυναικείο μοναστήρι και στα θεμέλιά του χτίστηκε εκκλησία. Όταν πειρατές επιτέθηκαν στο μοναστήρι και ήθελαν να το ληστέψουν, όλες οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία να τις σώσει. Ένας θρύλος συνεχίζει να λέει ότι η Μητέρα του Θεού τα μετέτρεψε όλα σε φίδια και κάθε ένα από τα φίδια είχε ένα ειδικό σημάδι στο μέτωπό τους, παρόμοιο με σταυρό. Όταν οι πειρατές έφτασαν στο μοναστήρι, βρήκαν μόνο φίδια να σέρνονται στα τείχη. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Παναγία περικύκλωσε το μοναστήρι με φίδια και έτσι έσωσε τις μοναχές.