Κεφαλονιά: Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής στον Κοιμητηριακό Ναό των Πουλάτων (εικόνες)

Παρουσία αρκετών πιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον Κοιμητηριακό Ναό των Πουλάτων, η Ακολουθία του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής.

Όπως προβλέπει το ορθόδοξο τυπικό, ο εφημέριος του χωριού μας Πατέρας Σπυρίδωνας μνημόνευσε τα ονόματα των νεκρών μας και ευλόγησε τόσο τα κόλλυβα, όσο και τα πρόσφορα που προσέφερε το εκκλησίασμα.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, ημέρα που θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας μας, ολοκληρώνεται η… ελευθερία των ψυχών, που πρέπει να επιστρέψουν στον ουρανό και μάλιστα χορτάτες! Έτσι λοιπόν οι συγγενείς των νεκρών, προσέρχονται στις εκκλησίες με κόλλυβα, ώστε οι ψυχές τους να επιστρέψουν χορτασμένες από το λεγόμενο «συχώριο». Για αυτό άλλωστε και κατά το μοίρασμά των κόλλυβων συνηθίζουμε να λέμε «Ο Θεός να τον/την συγχωρέσει».

Όπως διαβάσαμε στο εκκλησιαστικό site ekklisiaonline, η παράδοση λέει πως κατά την ώρα του «συχώριου», οι συγκεντρωμένες ψυχές ρωτούν η μία την άλλη αν έχει κόλλυβα να φάει. Όποια ψυχή δεν έχει, είτε γιατί την ξέχασαν οι συγγενείς της, είτε γιατί δεν έχει κάποιον εν ζωή να την θυμηθεί, οι υπόλοιπες της δίνουν από τα δικά τους…

Ο Θεός να συγχωρέσει τους νεκρούς μας και να χαρίζει σε όλους τους ζωντανούς, υγεία και δύναμη!

Πηγή: poulatakefalonias.gr