Κεφαλονιά: Υπό Διάλυση το Κέντρο Υγείας Σάμης.

Πριν μερικές μέρες, όταν γράφαμε το ρεπορτάζ για τα ΕΛΤΑ της Σάμης, ( δες εδώ ), στον επίλογο γράφαμε, “Λογικά…σειρά  έχει, το Κέντρο Υγείας…” και αναφερόμαστε, σε αντίστοιχη με τα ΕΛΤΑ, υπολειτουργία του Κ.Υ..Σ..
Χρειάστηκαν μόνο δέκα ημέρες, όχι απλά για να επαληθευθεί η πρόβλεψή μας, αλλά για να την ξεπεράσουν τα γεγονότα  προς το χειρότερο!!
Αυτή τη στιγμή. το Κ.Υ.Σ., ουσιαστικά βρίσκεται υπό διάλυση!!!
Από προχτές, γιατροί από τη Λειβαθώ, που έκαναν εφημερίες στο Κ.Υ., αποσπάστηκαν με τρίμηνη μετακίνηση στο Μαντζαβινάτειο, με αποτέλεσμα το Κ.Υ.Σ., να μην μπορεί να καλύψει τις εφημερίες, με τους εναπομείναντες γιατρούς!!!
Εκ’ των οποίων ο ένας είναι από το ιατρείο της Σκάλας.
Αν λάβουμε υπόψη πως στο νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν απομείνει, δυο νοσηλεύτριες, καταλαβαίνει κανείς, πως το Κ.Υ., ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και ουσιαστικά βρίσκεται από διάλυση.
Βέβαια, αυτό, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!!
Οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ”, γνώριζαν από πολύ καιρό, πως η κατάσταση εκεί θα οδηγούνταν!!!
Δυστυχώς, δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε για να προστατέψουν το Κ.Υ. και θεωρώντας πως με “τηλεφωνηματάκια”, προς την 6η ΥΠΕ, θα έλυναν το πρόβλημα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!!!

Να μη μπορεί το Κ.Υ.Σ. να παρέχει, όπως θα έπρεπε, τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες που απευθύνεται, όλο το εικοσιτετράωρο!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Σάββατο το βράδυ που μας πέρασε, ασθενής, από την περιοχή Σάμης, να χρειαστεί γιατρό…και αυτός να εφημερεύει στο Μαντζαβινάτειο!!
Θεωρούμε πως η κατάσταση αυτή,  πρέπει να ξεσηκώσει το λαό της Σάμης και να μην επιτρέψει, τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που ουσιαστικά οδηγεί το Κ.Υ.Σ., σε υποβάθμισή του σε Υγειονομικό Σταθμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή παροχή πρωτοβάθμιας στη περιοχή μας!!!
καλούμε δε, τους φίλους Ληξουριώτες, να μην επαναπαυθούν, με αυτόν το τρόπο λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου.
Ένα τρόπο που αποψιλώνει όλες τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του νησιού και δεν λύνει το πρόβλημα λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου!!!
Είναι ένας τρόπος δοκιμασμένος, που έφερε το Μαντζαβινάτειο πριν μερικές μέρες, να μην μπορεί να καλύψει τις εφημερίες του!
Όπως έχουμε ξαναγράψει, “το πρόβλημα του Μαντζαβινάτειου, είναι πρόβλημα, όλης της Κεφαλονιάς” . Και γι αυτό το λόγο, χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός!!!
Οι τρεις Δήμοι, συντονισμένα, να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
Την κάλυψη όλων των δομών υγείας του νομού μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του και όχι σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές…των τοκογλύφων της Ευρώπης!!!
Αν αυτό δεν γίνει…τότε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!!!
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com