Κέρκυρα: «Αμαρτωλό» Πάσχα έφερε την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Τι… φταίει για τα πολλά νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κέρκυρα; Μόνο χθες, Πέμπτη 06.05.2021, ανακοινώθηκαν 43 νέες μολύνσεις στο νησί και είναι ένας αριθμός που έχει προκαλέσει ανησυχία μιας και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω. Οι τοπικοί άρχοντες φαίνεται ότι ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα και αυτό ακούει στη φράση: «Το φετινό Πάσχα».

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε χθες, 6 Μαΐου, με τον ΕΟΔΥ βέβαια να σημειώνει πως σε αυτά περιλαμβάνονται κρούσματα και προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσής τους στο Μητρώο Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, το «κοντέρ» και στις 3 και στις 4 και στις 5 Μαΐου έδειχνε 10 κρούσματα ημερησίως.

Οι τοπικοί άρχοντες της Κέρκυρας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, πόσο μάλλον σήμερα που στο νησί ακούγεται ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά.

«Εάν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα τι περιμένουμε; Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιους συνωστισμούς;» αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Λέσσης, δήμαρχος της Νότιας Κέρκυρας, περιοχή στην οποία «ανήκουν» τα 12 από τα 43 χθεσινά κρούσματα.

Κέρκυρα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ πως μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν στο νησί, είναι και οι απόψεις του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου, ο οποίος δικάστηκε (και αθωώθηκε) τον περασμένο Οκτώβριο, για δύο υποθέσεις που σχετίζονταν με την πανδημία του κορονοϊού. Τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε επίσης πως: «η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε». Όπως σημειώνει λακωνικά ο κος Λέσσης: «ο Μητροπολίτης έχει τις απόψεις του και τις διατυπώνει δημόσια».

«Οι Μπότηδες είναι εθιμικό δίκαιο» λέει η δήμαρχος

Αναγνωρίζοντας και η ίδια την κατάσταση συνωστισμού που επικράτησε κατά τη διάρκεια των Μπότηδων, αλλά επιμένοντας πως πρόκειται για «εθιμικό δίκαιο» όπως το χαρακτήρισε, έκανε λόγο μιλώντας στο newsit.gr η δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη- Σπυριδούλα Υδραίου.

Όπως το θέτει: «Με το που χτυπάει η καμπάνα ο κόσμος ξεκινάει το έθιμο. Δεν υπήρξε κάλεσμα από το δήμο φυσικά και ο κόσμος τήρησε το έθιμο με δικό του αυτοσχέδιο, οικογενειακό και αυθόρμητο τρόπο. Είναι κάτι που συμβαίνει εκατοντάδες χρόνια, δεν γίνεται να απαγορευτεί. Επίσης, η συγκέντρωση του κόσμου διήρκησε πολύ λίγο.

Παρ’ όλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κατάσταση με τον κορονοϊό στο νησί είναι ήπια και ελεγχόμενη. Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος που έχει δηλωμένη μόνιμη κατοικία στο νησί ήρθε εδώ το Πάσχα όπως ήρθαν και οι φοιτητές από άλλες πόλεις. Ο κόσμος κυκλοφορούσε. Το νοσοκομείο πάντως από άποψη υποδοχής κρουσμάτων βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μιας και οι περισσότεροι από όσους νοσούν έχουν ήπια συμπτώματα. Παράλληλα, το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει αυτή τη στιγμή στο 22%. Στα διαπόντεια νησιά, δε, είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι εμβολιασμένοι».

«Είναι πιθανό να έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού δίνει την εξήγηση του για την άνοδο των κρουσμάτων που έχει να κάνει και κατά τον ίδιο με το φετινό Πάσχα και όπου όπως λέει ο ίδιος μπορεί να δώσει στην πορεία τα δείγματα του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όπως περιγράφει στο newsit.gr ο γιατρός Δημήτρης Καλούδης: «Ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, η προσέλευση των αυτοκινήτων στο νησί, με πινακίδες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού ήταν μεγάλη. Θεωρώ ότι πήραμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Παράλληλα, επέστρεψαν στο νησί και οι φοιτητές και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα είχαμε συγκεντρώσεις με ποτά στο χέρι, έξω από τα bar της πόλης. Μεγάλος συνωστισμός σημειώθηκε και στους Μπότηδες αλλά και στην Ανάσταση όπου κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία της πόλης για να δει τα πυροτεχνήματα. Πιστεύω ότι χθες είδαμε τα κρούσματα από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και τις επόμενες ημέρες θα δούμε και αυτά της Μ. Παρασκευής και Μεγάλου Σάββατου. Μακάρι να μη συμβεί».

Η κούραση του κόσμου και η καθυστέρηση έναρξης των εμβολιασμών σε ορισμένα σημεία του νησιού

Ο Γιώργος Σαγιάς, αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας και γιατρός στο επάγγελμα κάνει πάντως λόγο για μια πιο σύνθετη κατάσταση η οποία δε «χρεώνει» το πρόβλημα της έξαρσης μόνο στη συμπεριφορά του κόσμου αλλά σε μια σειρά από παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους στην επαρχία.

Ο ίδιος μιλάει για παράδειγμα για το σταθερά υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας της περιοχής του. Μάλιστα, όπως εξηγεί, μέχρι να λειτουργήσει την 1η Απριλίου το εμβολιαστικό κέντρο της Νότιας Κέρκυρας με τη συνεργασία του δήμου και μετά από έντονη προσπάθεια την οποία κατέβαλε και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, οι κάτοικοι αυτή της περιοχής έπαιρναν ραντεβού για εμβολιασμό στην απέναντι Παραμυθιά (!) ή σε εμβολιαστικό κέντρο 40 και 50 χλμ μακριά από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Επειδή η περιοχή μας έχει ίδιο ταχυδρομικό κωδικό με την Παραμυθιά, οι πολίτες έπαιρναν ραντεβού για εκεί και φυσικά πολλοί δεν πήγαιναν» λέει και ο Σαγιάς και συμπληρώνει: «Δώσαμε αγώνα και τώρα έχουμε δικό μας εμβολιαστικό κέντρο. Το ότι υπήρξε ανυπακοή του κόσμου το Πάσχα είναι μια πραγματικότητα αλλά προβλήματα όπως το παραπάνω που σας περιέγραψα έχουν κουράσει τον κόσμο που λόγω των απανωτών lockdown βιώνει και οικονομικά προβλήματα και ψάχνει κάπου να χαρεί και να γιορτάσει. Ανθρώπινο είναι. Θέλω όμως να τονίσω ότι η προσέλευση, ειδικά των τριαντάρηδων, για εμβολιασμό είναι αυτή τη στιγμή εντυπωσιακή μιας και αυτή η ηλικιακή ομάδα βλέπει το εμβόλιο ως εργαλείο ελευθερίας αλλά και ως φρένο στη στοχοποίηση των νέων ότι σπέρνουν την πανδημία. Οι εμβολιασμοί στο νησί πηγαίνουν πολύ καλά και αυτό είναι αισιόδοξο».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου.

Πηγή: newsit.gr