Κίνδυνος 40% μεγαλύτερος: Το τεράστιο λάθος που κάνουμε όλοι μας με τον covid

Μπορεί η έννοια του κορωνοϊού να έχει πάψει να είναι πια το συνώνυμο της έκτακτης ανάγκης και φυσικά, των μετρών και της καραντίνας, μπορεί σταδιακά να έχουμε αρχίσει να τον αντιλαμβανόμαστε ως μια ακόμα συνηθισμένη ασθένεια, εποχική σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένει μια τόσο καινούρια έννοια που διαρκώς οι βεβαιότητες γύρω από αυτή καταλήγουν να ανατρέπονται. Για παράδειγμα, θυμάστε τότε που νομίζαμε πως όποιος περάσει κορωνοϊό γίνεται αυτόματα πιο ασφαλής; Ε, ξεχάστε το. Για την ακρίβεια, όσο πιο πολλές φορές κολλήσεις τόσο το χειρότερο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε αναφορικά με τον κορωνοϊό, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο είναι εκείνοι που έχουν κολλήσει πάνω από μία φορά και αυτό διότι αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας. Η μελέτη έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, επικεφαλής της ήταν ο κλινικός επιδημιολόγος Ζιγιάντ Αλ-Άλι και τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine».

Για τις ανάγκες της αναλύθηκαν ιατρικά αρχεία περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπων, εκ των οποίων οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19, ενώ άλλοι 41.000 ανάμεσά τους είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 ανάμεσα στον Μάρτιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2022. Για τα πρακτικά, οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, κάτι λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ δεν υπήρχε κανείς με πέντε.

Για τα συμπεράσματα της μελέτης, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν τους όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Το συμπέρασμα ήταν ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από κορωνοϊού έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν ποτέ επαναλοίμωξη!

Κίνδυνος 40% μεγαλύτερος: Το τεράστιο λάθος που κάνουμε όλοι μας με τον covid

Επίσης, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους προσβλήθηκαν μία φορά από κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι: «Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2».

Για να συνεχίσει: «Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπάρχει διάχυτος ένας αέρας ανίκητου μεταξύ των ανθρώπων που πέρασαν Covid-19 ή εμβολιάστηκαν και με ενισχυτικές δόσεις, ιδίως μεταξύ εκείνων που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και επίσης έκαναν εμβόλια. Μερικοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά τα άτομα σαν να έχουν ένα είδος υπερανοσίας απέναντι στον ιό. Όμως η έρευνα μας δείχνει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι μια επαναλοίμωξη για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά συμβάλλει σε επιπρόσθετους κινδύνους για την υγεία τόσο κατά την οξεία φάση, δηλαδή τις πρώτες 30 μέρες μετά τη λοίμωξη, όσο και κατά τους επόμενους μήνες, δηλαδή στη φάση της μακράς Covid-19. Ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε νέα λοίμωξη. Με άλλα λόγια, αν είχατε δύο λοιμώξεις Covid-19, είναι καλύτερα να αποφύγετε μια τρίτη και αν είχατε τρεις, καλύτερα να αποφύγετε την τέταρτη».

Με άλλα λόγια, ξεχάστε ότι ξέρατε για τον κορωνοϊό: δεν είναι ποτέ, μα ποτέ, μια ακίνδυνη ασθένεια. Τουλάχιστον για την ώρα…

Πηγή: menshouse.gr