Κίνδυνος εγκεφαλικού για ένα έτος μετά από τέτοια μόλυνση – Ιδιαίτερη προσοχή στους κάτω των 40 ετών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το την ιατρική σχολή Anschutz του πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες που εξετάζουν το γιατί οι άνθρωποι που έχουν έρπητα ζωστήρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, πιστεύουν τώρα ότι η απάντηση βρίσκεται σε κάποια κυστίδια λιπιδίων, που ονομάζονται εξωσώματα και μεταφέρουν πρωτεΐνες και γενετικές πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων.

Η μελέτη διερευνά τους μηχανισμούς πίσω από τη σύνδεση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του εγκεφαλικού επεισοδίων και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα. Αλλά πιθανώς δεν γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος για ένα χρόνο μετά την μόλυνση με τον έρπητα ζωστήρα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew Bubak, επίκουρος καθηγητής έρευνας στο τμήμα Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κολοράντο. “Είναι σημαντικό ότι το εξάνθημα συχνά επουλώνεται πλήρως και οι ασθενείς αισθάνονται φυσιολογικά, εντούτοις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό χωρίς να το ξέρουν.

Ο ιός varicella-zoster (VZV), που προκαλεί επίσης τη γνωστή ανεμοβλογιά, είναι εκείνος που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Ο ιός παραμένει στους γαγγλιακούς νευρώνες και έχει τη δυνατότητα να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έντονο πόνο. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, για τα οποία ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα συνήθως δεν συνιστάται.

Οι ασθενείς που εκδηλώνουν εξανθήματα στο πρόσωπό τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, πιθανώς λόγω του πόσο κοντά είναι το εξάνθημα στον εγκέφαλο.

Ο δρ. Bubak και οι συνεργάτες του άρχισαν να ερευνούν τα εξωσώματα πιο προσεκτικά για να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί αυτή η συσχέτιση.

“Τα εξωσώματα μεταφέρουν παθογόνο φορτίο που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και φλεγμονή μακριά από το σημείο της πραγματικής μόλυνσης. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό στους ασθενείς”, είπε ο Bubak.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος από 13 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα και από 10 χωρίς. Δείγματα αίματος ελήφθησαν τόσο τη στιγμή της μόλυνσης όσο και ανά 3 μήνες μετά από αυτή. Επίσης, εξωσώματα εξήχθησαν από το πλάσμα αίματος των ασθενών.

  • Οι ερευνητές βρήκαν εξωσώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος σε άτομα με έρπητα ζωστήρα.
  • Ανακάλυψαν επίσης ίδια εξωσώματα κατά την παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Ο δρ. Bubak είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε ένα υποσύνολο ατόμων με έρπητα ζωστήρα, ο ιός μπορεί να μην επιστρέψει σε λανθάνουσα κατάσταση ή τα κυκλοφορούντα εξωσώματα που προκαλούν μια ευνοϊκή για θρόμβωση κατάσταση μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη θεραπεία και την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Είπε ότι η χρήση αντιιικών παραγόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την προσθήκη αντιαιμοπεταλιακών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ενός σοβαρού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστούς προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού.

“Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη, τότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την κλινική πρακτική για ασθενείς με έρπητα ζωστήρα”, είπε ο δρ. Bubak.

Οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα (για τον οποίο υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο) και του εγκεφαλικού, είπε ο δρ.Bubak.

Πηγή: https://scitechdaily.com

Πηγή: iatropedia.gr