Κλέβουν…καντήλια, γλάστρες και πλαστικά λουλούδια από το νεκροταφείο

Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές αντικειμένων από τάφους του Νέου Κοιμητηρίου Λάρισας  σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία.

Αποδέκτες των καταγγελιών πολιτών, γίνονται οι εργαζόμενοι του Δήμου Λαρισαίων στο Κοιμητήριο, που αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα γνωστό και συχνό φαινόμενο, που όμως δύσκολα εξαλείφεται.

Η δυσκολία εντοπισμού των άγνωστων δραστών, αναγκάζει πολλούς πολίτες να κάνουν τους «ντετέκτιβ» και έτσι δεν εί­ναι λίγες οι φορές που προσπαθούν να κρυμμένοι κοντά στον τάφο του συγγενή τους για να «πιάσουν» τον κλέφτη. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθερίας, κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί διενέξεις μεταξύ πολιτών, που εν­τοπίζουν τα αντικείμενα από τάφους συγγενών τους σε άλλους τάφους ενώ πρό­σφατα ένας τέτοιος καυγάς εκτυλίχθηκε μεταξύ δύο γυναικών που συναντήθηκαν κατά την αποχώρησή τους από το νεκροταφείο, μέσα στο αστικό Λεωφο­ρείο! Στην περίπτωση αυτή, η μία γυναί­κα κατηγορούσε την άλλη ότι της έκλεψε γλάστρα από τάφο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Νέ­ου Κοιμητηρίου Λάρισας θωμά Χούρλια «τα συνήθη αντικείμενα κλοπών από τους τάφους είναι μπουκάλια με λάδια, καντήλια, γλάστρες, πλαστικά λουλούδια… αλλά και κάθε φορητό οι οποίες γίνονται στις ώρες λειτουργίας του Κοιμητηρίου (7 το πρωί με 8.30 το βράδυ).

Σημειώνει δε ότι: «Λόγω της μεγάλης έκτασής του νεκροταφείου, με 6.500 τάφους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες, ενώ για τη φύλαξή του, θα χρειάζονταν τουλάχιστον πενήντα άτομα για να καλύψουν τον χώρο».

Σχετικά με τα καντήλια ο κ. Χούρλιας ανέφερε στην εφημερίδα, ένα άλλο φαινόμενο που εξελίσσεται στο Νέο Κοιμητήριο είναι το εκ προθέσεως σβήσιμο των καντηλιών. «Μία από τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Λαρισαίων στο νε­κροταφείο, είναι να αναλάβει το καθημερινό άναμμα καντηλιών σε τάφους. Όποιοι πολίτες επιθυμούν αυτή την υπη­ρεσία, απευθύνονται στους αρμόδιους που βρίσκονται στο κοιμητήριο. Το κόστος ανέρχεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, στο νεκροταφείο, ανα­πτύσσεται η ίδια υπηρεσία, από άτομα που αναλαμβάνουν να γίνουν καντηλανάφτες. Σύμφωνα με τον κ. Χούρλια, «Υπάρχουν περίπου δεκαπέντε άτομα που δραστηριοποιούνται παράνομα στο νεκροταφείο. Πλησιάζουν τους συγγενείς των πεθαμένων και τους προτείνουν να ανάβουν καθημερινά τα καντήλια των τάφων με κάποιο κόστος.

Φαίνεται να έχουν αναλάβει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας στο κοιμητήριο, αν σκεφτείτε ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει αναλάβει αυτή την υποχρέ­ωση για περίπου εκατό τάφους από τους 6.500». Πρόκειται για μια «επιχείρηση-φάντασμα», που είναι μάλιστα επικερδής με μεγάλο ανταγωνισμό.

Πηγή: aftodioikisi.gr