Οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση είναι χιλιάδες καθημερινά. Οι οδηγοί παρκάρουν όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας τόσο για τους άλλους χρήστες του δρόμου όσο και για τους νόμους.
Σε καθημερινή βάση, η αστυνομία βεβαιώνει αμέτρητες κλήσεις για στάθμευση, ειδικά στις πόλεις, όπου το παρκάρισμα για τους οδηγούς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Βέβαια, όσο δυσεύρετη και να είναι μια ελεύθερη θέση, δεν μπορεί ο καθένας να παρκάρει όπου και όπως τον βολεύει.
Όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, η στάθμευση οχήματος απαγορεύεται σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από 5 μέτρα από αυτές. Επίσης, δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για ποδηλατοδρόμους, εκτός αν υπάρχει ειδική σήμανση για στάθμευση.
Μπορεί να πληρώσεις κλήση 2 φόρες για την ίδια παράβαση
Αν παρκάρει κάποιος κάθετα του οδοστρώματος χωρίς να υπάρχουν θέσεις που έχουν οριοθετηθεί με διαγράμμιση ή σε άλλες θέσεις που δεν επιτρέπει η νομοθεσία, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 34 του ΚΟΚ.
Για όσους δεν γνωρίζουν, να σημειώσουμε πως, σε περίπτωση που η αστυνομία εντοπίσει το ίδιο παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο ίδιο σημείο 3 ώρες μετά την πρώτη κλήση, τότε μπορεί να βεβαιώσει και δεύτερη κλήση αξίας επίσης 40 €. Μετά τις 6 ώρες, τα αρμόδια όργανα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν το όχημα σε ειδικό χώρο με γερανό.
Πηγή: gocar.gr