ΚΟΚ: Ξέρεις με ποια παράβαση χάνεις για πάντα το δίπλωμα οδήγησης; Τη συγκεκριμένη παράβαση την κάνουν εκατοντάδες οδηγοί καθημερινά

Η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα – με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας – εκατοντάδες οδηγοί, παρότι γνωρίζουν ότι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, επιμένουν να περνούν με κόκκινο.

fanari

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι πολύ αυστηρός. Σε περίπτωση που μπεις στον πειρασμό να παραβιάσεις το κόκκινο φανάρι και σε εντοπίσει η αστυνομία, τότε θα το πληρώσεις πολύ ακριβά.

Τι λέει ο ΚΟΚ για το κόκκινο φανάρι

Σύμφωνα με το Άρθρο 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν ανάβει ο ερυθρός σηματοδότης, ο οδηγός υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής αυτής ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ευχερώς ορατή, να παραμένει δε σε στάση μέχρις ότου ανάψει το πράσινο φως.

fanari

Όποιος παραβιάσει το κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες. Η παραβίαση συνοδεύεται επίσης με 9 βαθμούς ποινής στο ΣΕΣΟ (point system).

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ένας οδηγός διαπράξει παραβίαση ερυθρού σηματοδότη για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.

πηγή : gocar.gr