Σε «κόκκινο» συναγερμό τίθεται σήμερα η Ευρώπη λόγω της κορύφωσης του κύματος καύσωνα, κατά το οποίο αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ θερμοκρασίας, όλων των εποχών, για τη Βρετανία.

Ο δριμύς καύσωνας, ήδη από την Τετάρτη, έφερε θερμοκρασίες ρεκόρ στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Παρά ταύτα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η Πέμπτη αναμένεται να είναι η μέρα που θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτών και των Αρχών.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), την Τετάρτη καταγράφηκε θερμοκρασία 40,5 βαθμών Κελσίου στο Γκάιλενκιρχεν, στα ανατολικά της χώρας. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, εκφράζονται φόβοι ότι οι ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα μπορεί να επιταχύνουν την κατάρρευση της Παναγίας των Παρισίων.

Συναγερμός για τον καύσωνα στη Βρετανία
Τα «φώτα», σήμερα, στρέφονται στη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με το BBC, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να «σπάσει» το ιστορικό ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η National Rail (Σιδηρόδρομοι) ανακοίνωσε ότι μπορεί να διακόψει δρομολόγια σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος οι γραμμές να λυγίσουν λόγω των θερμοκρασιών που θα φέρει ο καύσωνας.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το BBC Weather έδωσε την πρόβλεψη για 39άρια. Δείτε τον σχετικό πίνακα για τον καύσωνα στη Βρετανία:

Εφιαλτική πρόγνωση για 42,2 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι
Σύμφωνα με την Washington Post, μεγάλη αναστάτωση στον πληθυσμό και στους αρμόδιους φορείς έχει προκαλέσει η πρόγνωση ότι ο καύσωνας -σήμερα- μπορεί να «σπάσει» το ρεκόρ θερμοκρασίας των 40,4 βαθμών Κελσίου.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για το Παρίσι αναφέρουν ότι η θερμοκρασία σήμερα μπορεί να φτάσει έως και τους 42,2 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλη τη χώρα, ωστόσο, με 20 πόλεις να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και 60 πόλεις σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Στον παρακάτω πίνακα εικονίζονται οι προγνώσεις θερμοκρασιών στη Γαλλία κατά τη σημερινή επέλαση του καύσωνα:

Η Ευρώπη στο έλεος του καύσωνα
Ο καύσωνας, ωστόσο, έφερε θερμοκρασίες ρεκόρ και στο Βέλγιο, το οποίο «φλέρταρε» με το πρώτο 40άρι στην ιστορία του, φθάνοντας τους 39,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833, οπότε ξεκίνησαν να αρχειοθετούνται μετεωρολογικά στοιχεία. Και για το Βέλγιο, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι «βλέπουν» ότι οι πιο… καυτές ημέρες θα είναι η Πέμπτη, αλλά και η Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος έφτασε τους 39,2 βαθμούς Κελσίου στο Αϊντχόφεν, και τους 38,8 βαθμούς Κελσίου το Γκίλτσε Ρίγεν! Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται το 1944 με 38,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ολλανδική βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία.
Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καύσωνα στην Ευρώπη:

Προσοχή στο κύμα καύσωνα που αναμένεται στη δυτικη Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και θα κορυφωθεί την Πέμπτη αλλά κατά τόπους θα διατηρηθεί και στην κεντρική Ευρώπη περίπου μέχρι και το Σάββατο!

Ηδη στη νοτιοδυτικη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Μπορντό και τη Τουλούζη η νύχτα που πέρασε αποτελεί την πιο θερμή νύχτα όλων των εποχών για την περιοχή καθώς ο υδράργυρος τις νυχτερινές ώρες δεν έπεσε κάτω απο τους 24,8 και 24,6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα! Οπως σας είχα ενημερώσει απο τις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας, αυτό το κύμα καύσωνα κινείται βόρεια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλη την δυτική και κεντρική Ευρώπη οπου προβλέπεται και πάλι ρεκόρ ζέστης σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με το Γαλλικό προγνωστικό μοντέλο υψηλης ανάλυσης ARPEGE, τα 40+ θα είναι πολλά την ερχόμενη Πέμπτη s στη Γαλλία, ενώ στο Παρίσι τα θερμόμετρα θα πρέπει να δείξουν 41-42 βαθμούς Κελσιόυ, μια πρόγνωση που πριν απο χρόνια θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, ενώ από τον καύσωνα πλήττονται και περιοχές της Ιταλίας, όπου οι Αρχές ανέβασαν στο επίπεδο 3 την προειδοποίηση σε 5 πόλεις.

Τέλος, η μισή Σουηδία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για τον καύσωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει «σημαντική μείωση του πάγου στα ψηλά βουνά», όπου η θερμοκρασία στα 4.800 μέτρα αναμένεται να πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kaysonas-eyropi-tha-xeperasei-42-bathmoys-sto-parisi