Κοντά μας – Συναγερμός στην Ιταλία: Υποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι

Υποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Αύριο, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Η Υγειονομική Επιτροπή της επαρχίας Χεμπέι ανέφερε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι ο ασθενής, ηλικίας 80 ετών, απεβίωσε χθες Τετάρτη, όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι είχε νοσήσει από τον ιό έως σήμερα.

Με τον νέο αυτόν θάνατο ο απολογισμός από την επιδημία ανέρχεται πλέον στους 18 νεκρούς.

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δρομολογίων των λεωφορείων και των φεριμπότ προς την πόλη Ουχάν, ενώ όσα βρίσκονται καθοδόν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους αμέσως.

Επίσης, το υπουργείο ζητά από τα λεωφορεία που περνούν από την πόλη, να αλλάξουν την πορεία τους για να την αποφύγουν, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι επιβάτες δεν πρέπει να αποβιβάζονται στην Ουχάν για κανέναν λόγο.

Από τις 10:00 το πρωί επίσης (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδος) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν αναχωρεί και δε φτάνει στην Ουχάν.

Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας ενημερώνουν τους πολίτες πως η μάσκα θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό και θα πρέπει να τις φορούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Ήδη από το πρωί σχηματίζονται ουρές μπροστά από βενζινάδικα, πολλά από τα οποία είχαν ξεμείνει από καύσιμα.

Οι κάτοικοι της Ουχάν σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες, με τα ράφια σε αρκετά σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει.

Αρκετοί είναι, μάλιστα, οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τη ραγδαία αύξηση στις τιμές λαχανικών και άλλων τροφίμων.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα και από την Γουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας.

Αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων.

Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη σήμερα το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη.

Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.

Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.

Πηγή: kontraseolous.gr