Κοροναϊός: Αγωνία για το ύποπτο κρούσμα στο Αττικόν – Αναμονή για τα αποτελέσματα

Αγωνία αλλά και ψυχραιμία μέχρι να καταγραφεί το πρώτο κρούσμα οπότε και θα καταλαγιάσει ο φόβος

Σε αναμονή είναι όλος ο υγειονομικός κόσμος αλλά και ο κρατικός μηχανισμός, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα φθάσει και στη χώρα μας ο κοροναϊός.

Άλλωστε στη γειτονική Ιταλία αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά του ιού και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες Έλληνες στη γείτονα.

Γι αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα καταγραφεί και στην Ελλάδα ένα κρούσμα.

Αυτή τη στιγμή πάντως ο προβληματισμός τους έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί ήδη να υπάρχουν ασθενείς στη χώρα μας οι οποίοι δεν έχουν εντοπισθεί. Και αυτό επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και σε διάστημα 20 ημερών.

Προετοιμασία του ΕΣΥ

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι σε επιφυλακή, έστω κι αν τα νοσοκομεία δεν είναι αναφοράς.

Πληροφορίες μάλιστα του ethnos.gr αναφέρουν ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία διατηρούνται κενές κλίνες προκειμένου εάν χρειασθεί να αξιοποιηθούν.

Όλα αυτά βέβαια για το χειρότερο σενάριο καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι ήπια τα περιστατικά. Γι αυτό άλλωστε και συνιστούν ψυχραιμία.

Μέχρι όμως να καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, η ανησυχία είναι έντονη με τους περισσότερους να παρασύρονται από το κύμα του φόβου.

Γι αυτό δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ουσιαστικά αναμένουν τα πρώτα κρούσματα ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος.

Να σημειωθεί ότι 8 στα 10 περιστατικά κοροναϊού, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, είναι ήπια.

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Πηγή: ethnos.gr