Κοροναϊός: Ενδείξεις για γρίπη στο κρούσμα που εντοπίστηκε στο ΑΧΕΠΑ

Επί ποδός υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ μετά το πιθανό κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – Την Παρασκευή τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές όλης της χώρας αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μετά το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που εντοπίσθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από το υπουργείο Υγείας, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη. Άλλωστε, ο νέος κοροναϊός πλήττει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, δείγμα εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να γίνει η εξειδικευμένη μοριακή εξέταση ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να εξαχθούν την Παρασκευή. Το ύποπτο περιστατικό που αφορά σε άνδρα που ταξίδεψε στην Κίνα, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές με το υπουργείο Υγείας να αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα.

Νέα μέτρα

Πάντως εξαιτίας και της γρήγορης εξάπλωσης του κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για τον νέο κοροναϊό που συγκαλεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό. Τα νέα επιπλέον μέτρα δεν θα ληφθούν τυχαία, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα ο κοροναϊός.

Να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία. Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα εγκεκριμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για τον νέο κοροναϊό: Το Ινστιτούτο Παστέρ και το ειδικό μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: ethnos.gr