Κοροναϊός: Μέτρα προστασίας του μαθητικού πληθυσμού αποφασίστηκαν σε σύσκεψη του ΕΟΔΥ

A girl wears a mask as she walks past a scanning machine monitoring people's temperature following the new coronavirus outbreak from China, at Bandaranaike international airport in Katunayake, Sri Lanka January 24, 2020. REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Εγκύκλιος που θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία του σχολικού πληθυσμού από τον κοροναϊό, αποφασίστηκαν μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Υπό την απειλή κρουσμάτων του νέου κοροναϊού της Κίνας, που μπορεί να εμφανιστούν δυνητικά και στην Ελλάδα, η χώρα μας θωρακίζεται, με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να εντείνουν τα μέτρα προστασίας. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας 27/1 υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, αποφασίστηκε να αποσταλεί εγκύκλιος σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με οδηγίες προστασίας του μαθητικού πληθυσμού, από τον κοροναϊό της Κίνας.

Στη σύσκεψη για τον κοροναϊό συμμετείχε η υφυπουργός Παιδείας, υπεύθυνη για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου και επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ: “Χαμηλός ο κίνδυνος – Υψηλή η εγρήγορση στην Ελλάδα”

Στην ίδια σύσκεψη έγινε μια ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και των πρόσφατων γεγονότων, που έχουν αναστατώσει τον πλανήτη και αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν προσεχώς. Διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός επικινδυνότητας στη χώρα μας παραμένει χαμηλός, ενώ από την άλλη, ο βαθμός εγρήγορσης και ετοιμότητας που διασφαλίζει την θωράκιση της απέναντι στην απειλή του κοροναϊού, είναι υψηλός.

Όπως αποφάσισαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος τοποθέτησης θερμικών καμερών στο αεροδρόμιο, προκειμένου να ελέγχονται οι τουρίστες, για τυχόν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πάντως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN την Κυριακή, ότι “δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα”, αν και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ) είναι έτοιμος, όπως τόνισε, να τοποθετήσει θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας για θερμομέτρηση των τουριστών με φορητά θερμόμετρα – “πιστόλια”. Οι επιστήμονες, ωστόσο, κρίνουν ότι το μέτρο αυτό, δεν είναι ακόμη απαραίτητο.

Πηγή: iatropedia.gr