Από τις 20 Μαρτίου (μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά δηλαδή) θα «δούμε» την κορύφωση της πανδημίας του κορονοιού. Πριν, όμως, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τις 3.000 και οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 600 τις επόμενες μέρες.

Τα παραπάνω εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα (15.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Είπε πως η κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού θα έρθει μέσα στην εβδομάδα και μίλησε για της αύξησης κρουσμάτων, καθώς κυμαίνονται σταθερά από 2.200 έως 3.000.

Ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20 Μαρτίου και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί στις 5 με 6 Μαρτίου θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

Πάνω από 600 οι διασωληνωμένοι

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοιό σε νοσοκομεία.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ. «Με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 – 650» διευκρίνισε.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΒαν με δύο άτομα έφυγε από την πορεία του, έσπασε τις μπάρες και “έφυγε” από την Πατρών-Πύργου – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Επόμενο άρθρο“Ζούν μέσα μας και δεν έφυγαν ποτέ…”