Κορονοϊός: Ανατροπή με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο; Με ποια μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, ,μίλησε και για την έξαρση που παρατηρείται στους σκληρούς δείκτες.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Κορονοϊός – Ανατροπή με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο;

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για την έξαρση που παρατηρείται στους σκληρούς δείκτες.
Ο κ. Καπραβέλος μίλησε για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και για τις επαναμολύνσεις.

«Έχουμε ανάγκη να νιώσουμε πιο ελεύθεροι, ωστόσο η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Κάθισα και είδα τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησα κιόλας, και είδα ότι ο περσινός Ιούλιος έκλεισε με 400 νεκρούς, ενώ ο φετινός πάνω από 1.000 νεκρούς. Βάσει των στατιστικών του 2020, οι μηνιαίοι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 500. Εκτοξεύτηκαν στους 1.300 το 2021 και το 2022 ο μέσος όρος των θανάτων είναι πάνω από 1.300. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα, αλλά ούτε και στον κόσμο», ανέφερε αρχικά.

Για την αύξηση των θανάτων ο κ. Καπραβέλος είπε πως, «οφείλεται στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Το βλέπω παντού, δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά, οι άνθρωποι συνωστίζονται, βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων έχουν κάνει την 4η δόση. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, χάνεται η ανοσία μετά από κάποιον καιρό. Στο νοσοκομείο δεν έχουμε «τσουνάμι», είναι ακόμα διαχειρίσιμο».

«Ο φόβος μου είναι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι, ο καιρός ευνοεί τον κορωνοϊό. Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, και μπορεί να το οδηγήσει σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο θετικό σενάριο, πρέπει να τονίζουμε και την άλλη όψη γιατί έχουμε «καεί». Η έξαρση θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί και το Υπουργείο αλλά και οι πολίτες ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», πρόσθεσε.

«Για την ασφάλειά μας, θα έπρεπε να επανέλθουν οι μάσκες, οι εμβολιασμοί για να τιθασεύσουμε αυτόν τον ιό. Στην ιατρική δεν διδαχθήκαμε τον θάνατο, κανείς δεν μπορεί να τον προβλέψει. Οι θάνατοι είναι θάνατοι, είναι απώλεια ανθρώπινης ζωής κα μάλιστα μπορούσαν να αποτραπούν. Μπορούμε ακόμη να αποτρέψουμε θανάτους», κατέληξε μιλώντας για την άρση των μέτρων αλλά και για το ενδεχόμενο να επανέλθουν το φθινόπωρο.

Κορονοϊός – Νέα «περίεργα» συμπτώματα για όσους το πέρασαν στο σπίτι

Μεγαλώνει η λίστα των συμπτωμάτων long covid, απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο μεταξύ των νέων συμπτωμάτων που αναφέρονται.

Όλο και πιο περίεργες αναφέρονται πλέον οι μακροχρόνιες παρενέργειες της ασθένειας από κορωνοϊό, με τη λεγόμενη Long Covid να προκαλεί πλέον προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν 62 συμπτώματα που σχετίζονται με τη Μακρά Covid-19.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα ήταν αναμενόμενα, όπως απώλεια της όσφρησης, δύσπνοια και κόπωση.

Ωστόσο, ορισμένα από τα συμπτώματα που βρήκαμε ότι συνδέονται στενά με τον COVID πέραν των 12 εβδομάδων ήταν εκπληκτικά και λιγότερο γνωστά, όπως η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο. Άλλα συμπτώματα περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, πυρετό, ακράτεια εντέρου, στυτική δυσλειτουργία και πρήξιμο των άκρων.

Εντοπίστηκε επίσης ότι η νεότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η αναγωγή σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο αναφοράς επίμονων συμπτωμάτων περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Η παρούσα ανάλυση συμπεριέλαβε μόνον ασθενείς οι οποίοι είχαν αρρωστήσει ήπια και ανάρρωσαν στο σπίτι τους.

Κορονοϊός – Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να ταλαιπωρούν επί μήνες τους ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορoνοϊός ήταν:

Η ανοσμία (η απώλεια της όσφρησης ήταν σχεδόν 6,5 φορές πιθανότερη σε όσους είχαν εκδηλώσει COVID)
Η αλωπεκία (σχεδόν 4 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Το φτάρνισμα (2,77 φορές συχνότερο μετά την COVID)
Οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση (2,63 φορές συχνότερες μετά την COVID)
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία (2,36 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Η δύσπνοια κατά την ανάπαυση (2,2 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Η κόπωση (1,92 φορές συχνότερη μετά την COVID)
Ο πόνος στις πλευρές (1,86 φορές συχνότερος μετά την COVID)
Η βραχνάδα της φωνής (1,78 φορές συχνότερη μετά την COVID)

«Εξετάσαμε τη συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός με 115 συμπτώματα και βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις για 62 από αυτά. Ορισμένα, όπως η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν άγνωστα έως τώρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anuradhaa Subramanian, από το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Όπως εξήγησε, οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση που ανέφεραν οι άνδρες πάσχοντες από εμμένουσα COVID ήταν πολλές και συμπεριλάμβαναν:

Πρόωρη, όψιμη (με καθυστέρηση) ή παλίνδρομη (προς την ουροδόχο κύστη) εκσπερμάτιση
Επώδυνη εκσπερμάτιση
Φόβο για την εκσπερμάτιση

Άλλα επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν:

Αμνησία
Απραξία (είναι η αδυναμία εκτέλεσης απλών κινήσεων ή εντολών)
Ακράτεια εντέρου
Παραισθήσεις
Οίδημα (πρήξιμο) των άκρων

Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας

Στα 136.077 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν μέσα σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα (18 – 24/07), όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το μεσημέρι της Τρίτης (26.07.2022), με τις επαναλοιμώξεις να αφορούν το 19% των νέων λοιμώξεων.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 136.077 κρούσματα κορονοϊού (13.044 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -9%
εβδομαδιαία μεταβολή). Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.349.423 εκ των οποίων 51.7% γυναίκες.

Κορονοϊός – Καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (26 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 26% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.999 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (66.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91.7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς (επταήμερος μέσος όρος: 399, 10% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.178 ασθενείς (επταήμερος μέσος όρος: 311, 4% εβδομαδιαία μεταβολή).

Συγκριτικά με τα εβδομαδιαία στοιχεία που είχε δώσει ο ΕΟΔΥ για το διάστημα 11 – 17 Ιουλίου 2022, παρατηρείται ότι τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 12.358, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 60 και οι διασωληνωμένοι κατά 17 ασθενείς.

Κορονοϊός – Τι δήλωσε η Παγώνη για κρούσματα, χρήση μάσκας και εμβόλια

Για την πανδημία και την εξέλιξη της κορονοϊού Ματίνα Παγώνη είπε ότι ο κόσμος πρέπει να φοράει μάσκα στον συνωστισμό, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα είναι πολλά παραπάνω από αυτά που ανακοινώνονται.

«Είμαι στη Λήμνο, βλέπουμε στα νησιά την νεολαία, τα παιδιά να διασκεδάζουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αυτό είναι φυσιολογικό. Στα σοκάκια όμως, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός και πολύς κόσμος, πρέπει να βάζουμε την μάσκα μας. Σε κανέναν δεν αρέσει να φοράει μάσκα, η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 είναι μεταδοτική. Τα κρούσματα είναι πολλά παραπάνω γιατί ο κόσμος δεν δηλώνει ότι έχει νοσήσει» είπε.

Κορονοϊός – Χαρακτήρισε λανθασμένη την σκέψη ορισμένων να θεωρούν ότι αν νοσήσουν θα «ξεμπερδέψουν». «Πολλοί λένε “ας νοσήσω για να ησυχάσω”, όμως δεν είναι έτσι, το 30% των ασθενών έχει long-covid και οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές».

« Δεν προλαβαίνουν να έρθουν τα νέα εμβόλια τον Σεπτέμβρη»
Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας η κ. Παγώνη ήταν αρνητική, λέγοντας «το υποχρεωτικό στην Ελλάδα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έχουν γίνει οι συστάσεις που πρέπει και ο καθένας ξέρει που θα βάλει την μάσκα του».

«Πολλοί νοσούν χωρίς να το καταλάβουν είτε γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα -πρέπει να είναι αποστειρωμένη, να χρησιμοποιείται αντισηπτικό όταν την βάζεις και την βγάζεις- είτε διότι δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Άνθρωποι που είχαν να συναντηθούν δύο χρόνια, όταν συναντιούνται τώρα το καλοκαίρι, αγκαλιάζονται και έχουν πολύ στενή επαφή, ενώ ο ιός είναι παρών και καραδοκεί» είπε.

Το κλινικό προφίλ όσων νοσούν τώρα

Κορονοϊός – Ένα εντελώς διαφορετικό κλινικό προφίλ παρουσιάζουν αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν όσοι νοσούν από κορονοϊό σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Ειδικότερα ο κ. Λουκίδης τόνισε στην ΕΡΤ πως η βαρύτητα της νόσου δεν οδηγείται πια από την οξυμετρία, αλλά από συμπτώματα όπως ο εμμένων πυρετός ή η απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων.

Ο κ. Λουκίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πλέον πνευμονίες που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα μηχανήματα ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή της κλινικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανδημία και κυρίως στο θέμα των σοβαρών μολύνσεων που είναι αυτές που οδηγούν σε νοσηλεία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας βάζει να διαχειριστούμε τη νόσο με άλλο τρόπο και κυρίως αυτό που φαίνεται είναι ότι βγαίνουμε λίγο από τη βαρύτητα του οξύμετρου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ ενώ όπως είπε «από αυτό που βλέπουμε κι εμείς καθημερινά στις κλινικές μας υπάρχει μια καλύτερη αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΛειβαθώ: Πραγματοποιήθηκε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για πρώτη φορά στον χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Κ. Παρθένης για τα Πεσσάδεια 2022 (εικόνες)
Επόμενο άρθροΈρχεται χειμώνας-«κόλαση»: Παρέλαβαν νέους τιμοκαταλόγους τα σούπερ μάρκετ – Από τον επόμενο μήνα μεγάλες αυξήσεις