Κορονοϊός: Άσχημα νέα για εμβολιασμένους και νοσήσαντες – Τι συνέβη

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του κορονοϊού για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, καθώς έρχονται ενόψει χειμώνα νέες ενισχυμένες υποπαραλλαγές της γνωστής «Όμικρον».

Απειλή στην υγεία της ανθρωπότητας αποτελεί η μέχρι τώρα άγνωστη υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.4.6, η οποία αυξάνει τα κρούσματά της ραγδαία, καθώς είναι άκρως μεταδοτική και αποτελεσματική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον επιδεικνύει για άλλη μια φορά ικανότητες αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος, συνιστώντας απειλή τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους νοσήσαντες από κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC, μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.4.6, θα μπορούσε να προκαλέσει επαναμόλυνση.

Κορονοϊός: Συναγερμός!

Από την περασμένη Παρασκευή, η BA.4.6 αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 12% των νέων κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ, ενώ έχει εντοπιστεί σχεδόν στο 68% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτές οι υποπαραλλαγές δεν είναι τα μόνα στελέχη στα οποία οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε όλο τον κόσμο. Άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον -και τις ανησυχίες- των επιστημόνων είναι οι: BQ.1, BQ.1.1, BF.7. (όπως έγινε γνωστό οι τρεις αντιπροσωπεύουν η καθεμιά περίπου το 5% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.)

Από τότε που εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον οι υποπαραλλαγές της Όμικρον χωρίζονται στις δικές τους υποπαραλλαγές.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νταν Μπάρουχ, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.

«Αυτή είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του ιού ενισχυμένη με ‘στεροειδή’» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη του Μπάρουχ ήταν μικρή, συμπεριλαμβανομένου δείγματος μόλις 35 ατόμων που είτε είχαν κάνει εμβόλιο της Covid είτε είχαν νοσήσει από Όμικρον. Οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από νόσηση, είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα αντισώματα που προορίζονται να εξουδετερώσουν την υποπαραλλαγή BA.4.6 ήταν περίπου δύο φορές χαμηλότερα από τα αντισώματα για τη BA.5.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η Όμικρον συνεχίζει να εξελίσσεται, και συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που γίνεται πιο μεταδοτικός και πιο αποτελεσματικός για να ξεφύγει από τα εμβόλια και τις ανοσολογικές αποκρίσεις», είπε.

«Τα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα ένας προάγγελος για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές».

Κορονοϊός: «Διαφοροποιείται πολύ γρήγορα»

Οι ιοί μεταλλάσσονται τυχαία, αλλά οι μεταλλάξεις που δίνουν στον ιό ένα πλεονέκτημα έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος, τα εμβόλια ή τις θεραπείες τείνουν να είναι εκείνες που διατηρούνται.

«Ο ιός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Μπιλ Χάναγκ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με το ποια εμβόλια έκαναν (ή δεν έκαναν) και πόσες λοιμώξεις είχαν.

Τα ενισχυμένα εμβόλια Covid, τα οποία έγιναν διαθέσιμα μόλις τον περασμένο μήνα, στοχεύουν τόσο στη BA.4 όσο και στη BA.5. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για το πώς λειτουργούν ενάντια στις BA.4 και BA.5, για να μην αναφέρουμε τη σωρεία άλλων δευτερευουσών υποπαραλλαγών. κορονοϊός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της Όμικρον σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Μαρία βαν Κερκχόβε, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη. Όλες τους, είπε, παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η Αντριάνα Χέγκι, καθηγήτρια παθολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Τεχνολογίας Γονιδιώματος στο NYU Grossman School of Medicine, είπε ότι η ομάδα της ανίχνευσε υποπαραλλαγές της Όμικρον XBB και XAZ στη Νέα Υόρκη.

Αυτές δεν αναφέρονται ακόμη σχετική λίστα του CDC. Πάντως, ακόμη και όταν οι υποπαραλλαγές γνωρίζουν ραγδαία άνοδο σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους.

Η ομάδα της Χέγκι δεν βλέπει ακόμη αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονται με την Covid. «Δεν είναι Μάρτιος του 2020», διευκρίνισε, «αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Πηγή: nbcnews.com

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε long covid

Σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid-19 και συνεχίζουν να αναφέρουν συμπτωματολογία, έχει παρατηρηθεί μειωμένη ικανότητα άσκησης τρείς μήνες μετά την νόσησή τους.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης μετα-ανάλυσης της Matthew S Durstenfeld και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open με θέμα την χρήση της καρδιοαναπνευστικής άσκησης για τη διάγνωση συμπτωμάτων long-Covid σε ενήλικες ασθενείς.

Σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από κοροναϊό και συνεχίζουν να αναφέρουν συμπτωματολογία, έχει παρατηρηθεί μειωμένη ικανότητα άσκησης τρείς μήνες μετά την νόσησή τους.

Με βάση το πρότυπο τεστ καρδιοαναπνευστικής άσκησης (CPET), για την μέτρηση της ικανότητας άσκησης και τον εντοπισμό προτύπων δυσανεξίας στην άσκηση, εκτιμήθηκε η διαφορά στην ικανότητα άσκησης μεταξύ ατόμων με και χωρίς συμπτώματα long-Covid.

Παράλληλα, η CPET χρησιμοποιήθηκε για τον χαρακτηρισμό των φυσιολογικών προτύπων περιορισμού ως προς την διευκρίνιση των πιθανών μηχανισμών του long-Covid.

Τι έδειξε η έρευνα

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα μελετών που ανασκοπήθηκαν με ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει από Covid-19 τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα και συμπεριέλαβαν τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου με CPET(Vο2).

Συνολικά 38 μελέτες εντοπίστηκαν που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και διεξήγαγαν CPET σε 2160 άτομα σε διάστημα τριών με δεκαοχτώ μηνών από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 1228 ασθενών με συμπτώματα long-Covid. κορονοϊός.

Με βάση μια μετά-ανάλυση 9 μελετών που συμπεριέλαβαν 464 άτομα με συμπτώματα long-Covid και 359 χωρίς συμπτώματα, η μέση κορυφή καταγραφής Vo2 κατά τη CPET ήταν −4.9 (95% CI, −6.4 to −3.4) mL/kg/min μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα.

Η έκπτωση της σωματικής κατάστασης και οι περιφερειακοί περιορισμοί (μη φυσιολογική εξαγωγή οξυγόνου) ήταν συνήθεις, αλλά περιγράφηκε επίσης δυσλειτουργική αναπνοή και χρονοτροπική ανικανότητα.

Η υπάρχουσα βιβλιογραφία περιοριζόταν από μικρά μεγέθη δείγματος, σφάλμα επιλογής συμμετεχόντων, συγχυτικούς παράγοντες και ποικίλους ορισμούς συμπτωμάτων και ερμηνείες CPET, με αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο μεροληψίας και ετερογένειας.

Τα ευρήματα της συστηματικής έρευνας και μετά-ανάλυσης υποδεικνύουν ότι η ικανότητα άσκησης μειώθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες μετά την λοίμωξη από SARS-COV-2 σε ασθενείς με συμπτωματολογία long-Covid συγκριτικά με ασθενείς χωρίς συμπτωματολογία, παρά τους μεθοδολογικούς περιορισμούς.

Πιθανοί μηχανισμοί για δυσανεξία στην άσκηση εκτός από την έκπτωση της σωματικής κατάστασης περιλαμβάνουν επηρεασμένη αυτόνομη λειτουργία, όπως δυσλειτουργία στη λειτουργία της αναπνοής, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και μυϊκή ή μιτοχονδριακή παθολογία.

Πηγή: newsme.gr