Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται νέα μετάλλαξη «XBB»

Τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορεί να δείχνουν υποχώρηση στους σκληρούς δείκτες του κορωνοϊού, όμως ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον εξαπλώνεται σε 26 χώρες. Σύμφωνα με το bloomberg.com, το νέο στέλεχος ονομάζεται «XBB» και είναι ανασυνδυασμός των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75», ενώ διαθέτει 14 επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι το μόνο ανησυχητικό μέχρι στιγμής είναι το γεγονός πως εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ υπάρχει άγνοια για το αν εμφανίζει πιο βαριά νόσηση. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά.

Ο ΠΟΥ λοιπόν, αναφέρει ότι η «XBB» έχει εντοπιστεί σε 26 χώρες -αναμεσά τους και ευρωπαϊκά κράτη- με την αρχή να γίνεται στη Σιγκαπούρη.

«Η “XBB” φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από άλλες υπομεταλλάξεις της Όμικρον και μάλλον ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού», αναφέρει το δημοσίευμα.

Έτσι, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ινδία, όμως πλήττει κυρίως τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως, είναι πιθανόν το νέο κύμα του κορονοϊού με την επικρατούσα «XBB» να κορυφωθεί περί τα μέσα του Νοεμβρίου, εφόσον ευθύνεται για την αύξηση στις επαναμολύνσεις, οι οποίες πλέον αποτελούν το 17% των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Πηγή: aftodioikisi.gr