Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού συνεχίζει να μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι ειδικοί για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό για περαιτέρω προστασία. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό, ενώ από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους 500.000 ανοσοκατεσταλμένους ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου.
Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση
Στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, 1 Φεβρουαρίου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, υπάρχει σκεπτικισμός των ειδικών αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι αυτές δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική και θα πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα σταματά την μετάδοση του ιού.
Εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού το μεγάλο στοίχημα
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια και τις μέχρι στιγμής έρευνες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, «δεν αποτελούν λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού». Η ίδια εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση δόσεων στα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ικανή να σταματήσει τα νέα στελέχη του ιού.
«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό», είπε η κα Θεοδωρίδου.
«Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της», σημείωσε. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.
Τι ισχύει με την τρίτη δόση
«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA. Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο σύνδρομο του long covid το οποίο, όπως υπογράμμισε, απασχολεί πολύ τους ειδικούς, παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», τόνισε η καθηγήτρια.
Δημόπουλος: Κάλυψη 50% από λοίμωξη με την τρίτη δόση
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, εξήγησε πως με την τρίτη δόση του εμβολίου παρέχεται κάλυψη 50% για λοίμωξη, 85% για το ενδεχόμενο εισαγωγής και 95% για την περίπτωση θανάτου. «Η ουσία ενός εμβολίου είναι να αποφύγουμε τον θάνατο. Καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός υπερδύναμου εμβολίου που θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να έχουμε σκευάσματα με διαφορετικές τεχνολογίες. Δεν γνωρίζουμε για πόσο χρόνο προστατεύει η τρίτη δόση, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Όμικρον και η Όμικρον 2 είναι ακόμα άγνωστες», διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.
Τζανάκης: Δεν είναι στρατηγική οι επαναλαμβανόμενες δόσεις
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, είπε σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου: «Είναι σωστό ότι η στρατηγική των επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με την έννοια ότι δεν γίνεται να οργανώνονται τόσο συχνά οι εμβολιαστικοί σταθμοί».
«Η επιστήμη πρέπει να ψάξει μία λύση σε επίπεδο ετήσιο ή διετίας, δεν σημαίνει ότι η 3η δόση δεν είναι ενδεικνυόμενη. Το τείχος ανοσίας με τόσες πολλές παραλλαγές και έχοντας παρασκευάσει ένα εμβόλιο βασιζόμενοι στο αρχέγονο στέλεχος το wild type, μας δίνει μία αποτελεσματικότητα ενάντια στη βαριά και κρίσιμη νόσο που υπερβαίνει το 90%. Τα τελευταία στελέχη της Δέλτα και της Όμικρον κυρίως, υπερβαίνουν την ανοσολογική απάντηση ως προς τη μόλυνση, ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί σε ένα αρκετό υψηλότερο ποσοστό από ότι παλαιότερα. Όμως εξακολουθεί να προστατεύεται από τη μόλυνση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο», συμπλήρωσε.
«Με λίγα λόγια, θα προτιμήσουμε να μας βρει ο ιός εβολιασμένους με 3 δόσεις, μετά με 2 δόσεις και μετά ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο δεν το κάνουμε για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην διασωληνωθούμε και πεθάνουμε», ανέφερε. Για την 4η δόση είπε πως «δεν πρέπει να λέμε ποτέ εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα πορευτεί η πανδημία. Πιστεύωγ ότι μέχρι την άνοιξη η πανδημία θα έχει τιθασευτεί σε μεγάλο ποσοστό και σε πολλές χώρες επομένως δεν θα χρειαστεί σε μαζικό επίπεδο να κάνουμε την 4η δόση. Εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο».
Πηγή: ethnos.gr