Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους εμβολιασμένους και όχι στους ανεμβολίαστους

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου – Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης τακτικών αναμνηστικών δόσεων

Μια έρευνα στις ΗΠΑ έρχεται να «χτυπήσει» καμπανάκι και να επισημάνει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα των επαναληπτικών εμβολιασμών. Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Αμερικανών που πεθαίνουν από κορονοϊό, έχουν λάβει τουλάχιστον τις βασικές δόσεις του εμβολίου, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της Washington Post. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως το ποσοστό αυξάνεται μήνα με το μήνα μέσα στο 2022, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όπου καταγράφεται ποσοστό 58%! Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν στο 42%, 19 μονάδες πάνω από τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου το ποσοστό ήταν μόλις 23%. Πρόκειται για ανθρώπους που εμβολιάστηκαν ή είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη για το The Health 202 από τη Σίνθια Κοξ, αντιπρόεδρο του Kaiser Family Foundation.

Προφανώς, το να είναι κάποιος ανεμβολίαστος εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για θάνατο από κορονοϊό, ωστόσο από τα στοιχεία προκύπτει πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης τακτικών αναμνηστικών δόσεων, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλός ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Άλλωστε, το έκανε σαφές και ο Άντονι Φάουτσι στην τελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκο πριν συνταξιοδοτηθεί: «Το τελευταίο μήνυμα που σας δίνω από αυτό το βήμα είναι ότι παρακαλώ, για τη δική σας ασφάλεια, για την οικογένειά σας, λάβετε τη δόση του ενημερωμένου σας εμβολίου για τον κορονοϊό εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις», είπε. Σημειώνεται, πως ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον την κύρια σειρά των δόσεων του εμβολίου, άρα είναι λογικό ότι οι εμβολιασμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των θανόντων.

Τι συνέβη τον περασμένο Αύγουστο και άρχισαν να πεθαίνουν οι… εμβολιασμένοι

Τον Αύγουστο, ο μεταδοτικός ιός της μετάλλαξης BA.5 έφτασε στο απόγειό του. Εκείνον τον μήνα, οι ανεμβολίαστοι 6 μηνών και άνω είχαν ποσοστά θανάτου σχεδόν 6 φορές παραπάνω από εκείνους που είχαν λάβει τις πρώτες βασικές δόσεις του εμβολίου. Οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 50 ετών και άνω είχαν 12 φορές παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό συγκριτικά με τους συνομιλίκους τους, που είχαν λάβει δύο ή περισσότερες αναμνηστικές δόσεις. Την ίδια ώρα, η τρέχουσα εμβολιαστική κίνηση παρέμεινε και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όσοι δεν εμβολιάζονταν, πέθαιναν. Σταδιακά, ήταν αναμενόμενο το ποσοστό των ανθρώνων που πέθαιναν στις ΜΕΘ να είναι εμβολιασμένοι!

Στα «τάρταρα» οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί

Σχεδόν 35 εκατ. άνθρωποι έχουν κάνει τις ενημερωμένες αναμνηστικές δόσεις, που ήταν διαθέσιμες για όλους άνω των 12 ετών και για τα παιδιά ήδη από 5 μηνών (ήδη από τον Σεπτέμβριο). Αυτό είναι ποσοστό σχεδόν λίγο πάνω από το 10% του αμερικανικού πληθυσμού εν μέσω μιας έντονης ανησυχίας ότι όσο κρυώνει ο καιρός θα ακολουθήσει ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων. Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ακόμα 6 εβδομάδες πριν την εορταστική περίοδο, η διάθεση εμβολίων με στόχο την αύξηση της «απορρόφησης» των εμβολίων από τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες και εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι έχουν υποστεί δυσανάλογα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: reader.gr