Κορονοϊός: Γιαγιά ετών 101 νίκησε την ισπανική γρίπη και νόσησε τρεις φορές από Covid

Η Μαρία Ορσίνγκερ γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1919 στην Ιταλία. Επιβίωσε από την Ισπανική γρίπη, έναν Παγκόσμιο πόλεμο και τώρα τρεις φορές από Covid-19!

Μόλις γεννήθηκε, νόσησε από την ισπανική γρίπη, αλλά κατάφερε να επιζήσει. Παντρεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι εκρήξεις από τις βόμβες συνόδευαν τη γαμήλιά τελετή. Μεγάλωσε έξι παιδιά. Βιοπορίστηκε πάντα ως αγρότισσα. Έζησε περιτριγυρισμένη από την αγάπη των παιδιών, των εγγονών και των δισέγγονών της. Η γιαγιά Μαρία συνεχίζει να χαμογελάει, αφού έχει νικήσει και τον κορονοϊό, όχι μία αλλά τρεις φορές

Έχει εξαιρετική ιδιοσυγκρασία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της: το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε 101 χρονών! Η ιστορία, την οποία ακόμη και οι γιατροί δυσκολεύονται να εξηγήσουν, είναι της Μαρίας Ορσίνγκερ που γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1919 στο μικρό χωριουδάκι του Γκάτζιο, στο Αρντένο της Ιταλίας. Όλη τη ζωή της την πέρασε στα χωράφια, φροντίζοντας τα ζώα. Ήταν πάντα μοναχική και ποτέ δεν ασθένησε από κάτι σοβαρό. Την περασμένη άνοιξη, στην αρχή της πανδημίας, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά θετική στον κορονοϊό. «Το τεστ δεν άφησε αμφιβολίες ότι είχε Covid-19, αλλά η μαμά ήταν μια χαρά – λέει η κόρη της Ινές, η οποία με τις αδελφές της Κάρλα, Δελφίνα και Ρίτα, τη φροντίζουν. «Ξεπέρασε την ασθένεια και νομίζαμε ότι το χειρότερο είχε τελειώσει. Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο άρχισε να έχει κάποια δέκατα και αυτή τη φορά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για 18 ημέρες. Γιατροί και νοσηλευτές μας ενημέρωναν καθημερινά, δηλώνοντας έκπληκτοι από τη δύναμη της», συμπληρώνει η κόρη της.

«Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τη γιαγιά Μαρία – λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο – Ισχνή και εύθραυστη στην εμφάνιση, με ήπια συμπτώματα και σιδερένιο χαρακτήρα. Δεν είχε καν προβλήματα αναπνοής. Η νοσηλεία ήταν κάτι περισσότερο από προληπτική».

Προφανώς μολύνθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Στη συνέχεια το τεστ βγήκε αρνητικό και επέστρεψε στο γηροκομείο. Η οικογένειά της δέχτηκε ένα απίστευτο τηλεφώνημα στα τέλη του Οκτωβρίου: «Μας κάλεσαν από το γηροκομείο και μας ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια ενός τσεκ-απ σε όλους τους τροφίμους είχε η μητέρα μας βρεθεί ξανά θετική, η μόνη σε ολόκληρη τη δομή και αυτή τη φορά εντελώς ασυμπτωματική, σε καλή κατάσταση, όπως πάντα! Ακόμα και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», καταλήγει η Ινές. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα περιστατικά επαναμόλυνσης μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά δεν αποκλείεται και κάποια επιχρίσματα να  έδωσαν ένα ψευδώς αρνητικό τεστ, δεδομένου ότι το ιικό φορτίο ήταν τόσο χαμηλό που δεν ανιχνεύθηκε, ή πιο απλά, ότι ένα υπόλειμμά του γονιδιώματος του ιού παρέμεινε στους βλεννογόνους και ανιχνεύθηκε ξανά στα τέλη Οκτωβρίου. «Υπήρξαν αρκετά περιστατικά αρνητικών τεστ σε ασθενείς, που είχαν γιατρευτεί από τον ιό και ακολούθησε ένα θετικό τεστ, για έναν από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω», λέει ο Κάρλο Σινιορέλι,  καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Σαν Ραφαέλο του Μιλάνου. Αλλά υπάρχουν γεγονότα που ούτε η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει μερικές φορές, όπως η εντυπωσιακή δύναμη αυτής της ηλικιωμένης γυναίκας.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, η 101 χρονών Μαρία δεν δίστασε να ζητήσει την… ανταμοιβή της που νίκησε την Covid-19 ξανά : Ένα κίτρινο ριζότο με πολέντα! «Δεν έχασε ποτέ την όρεξη της, και ως νέας ήταν παράδειγμα υγείας, λέει με χαμόγελο η Ινές. «Το φάρμακό της ήταν πάντα η σκληρή δουλειά. Τώρα περιμένουμε να την αγκαλιάσουμε σύντομα γιατί δεν την έχουμε δει επί δύο μήνες λόγω του ιού. Μας στέλνουν φωτογραφίες της, αλλά δεν μπορούμε να της μιλήσουμε γιατί δυστυχώς, η μαμά δεν ακούει και δεν μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο».

Πηγή: ethnos.gr