Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την προσωπική μας υγιεινή, ώστε να μην κολλήσουμε αλλά και να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό.
Εύλογα αναρωτιόμαστε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα τρόφιμα κι αν πράγματι μπορεί, ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να προστατευτούμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι.
Ποιοι άλλοι κίνδυνοι μετάδοσης του κορωνοϊού υπάρχουν εκτός από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που να έχουν δείξει ότι μολύνθηκαν με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε.
Επίσης, κανένας κορωνοϊός στο παρελθόν δεν έχει αναφερθεί ότι μεταδόθηκε μέσω των τροφίμων.
Η μετάδοση μέσω μολυσμένων επιφανειών, ωστόσο, είναι δυνατή και γίνεται με την αφή.
-Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί μέσω των πιάτων, των μαγειρικών σκευών;
Για να γίνει αυτό θα πρέπει το άτομο που ετοιμάζει το φαγητό μας να φτερνιστεί ή να βήξει πάνω του.
Η μόλυνση θα μπορούσε επίσης να γίνει αν ο ιός μεταδοθεί μέσω των μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
Μια τέτοια μόλυνση δεν έχει αναφερθεί πως έχει γίνει μέχρι στιγμής, επομένως έως τώρα θεωρείται αδύνατη.
-Πώς μπορούμε να προστευτούμε από την μόλυνση μέσω των τροφίμων;
Αν και δεν υπάρχουν αναφορές ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα, οι κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται.
Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών πριν ασχοληθούμε με τα τρόφιμα στην κουζίνα μας.
Ας θυμόμαστε ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στην θερμότητα, επομένως η θέρμανση των τροφίμων μπορεί να τον εξουδετερώσει.
-Ο ιός απενεργοποιείται με το πλύσιμο στο χέρι ή το πλυντήριο πιάτων;
Ναι επειδή είναι ευαίσθητος σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως αυτές που βρίσκονται στα σαπούνια, η αλκοόλη και τα απορρυπαντικά πιάτων.
Αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να τον καταστήσουν ανενεργό.
Αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί αν το πλύσιμο γίνεται με νερό που ξεπερνάει τους 60 βαθμούς Κελσίου.
-Είναι ασφαλή τα φρούτα και τα λαχανικά από τον κορωνοϊό;
Ναι, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σχετικά με το σχολαστικό τους πλύσιμο.
Πάντως, δεν έχει αναφερθεί κάποιος ασθενής που να έχει νοσήσει ύστερα από επαφή με φρούτα και λαχανικά.
-Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα κατεψυγμένα τρόφιμα;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων, όπως και των τροφίμων γενικά.
–Το κρέας και τα παράγωγά του μολύνονται από τον κορωνοϊό;
Δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές που αφορούν μόλυνση ανθρώπων από τον κορωνοϊό μέσω του κρέατος και των συσκευασιών τροφίμων.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής όσον αφορά τα νωπά κρέατα.
Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα νωπά κρέατα, χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης για μεγαλύτερη ασφάλεια όταν προετοιμάζουμε το ωμό κρέας για μαγείρεμα, το καταψύχουμε σωστά και ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το μαγειρεύουμε στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.
Οδηγίες ΕΦΕΤ για τον κορωνoϊό:
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για τα ακόλουθα :
Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και δεν έχουν υπάρξει έως σήμερα αναφορές μετάδοσης μέσω των τροφίμων.
Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR), επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρόλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Eθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορωνοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.
Όσον αφορά τις οδηγίες για την ατομική υγιεινή, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στις διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και αφορούν :
Πλύσιμο των χεριών
– Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
– Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
– Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
– Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
– Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
– Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
– Μετά από χρήση της τουαλέτας.
– Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
– Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
– Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
– Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.
Ενημέρωση για τους καταναλωτές
Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων. Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων αυτήν την περίοδο της κρίσης με τον νέο κορωνοϊό.
Πηγή: aftodioikisi.gr