Κορονοϊός: Οι «γιατροί με τα φουσκωτά» σε ειδική αποστολή στην άγονη γραμμή

Ποιοι είναι οι εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών που μαζί με κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα αποπλεύσουν τη Δευτέρα για Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, προκειμένου να γίνουν τεστ COVID-19 στους ευπαθείς νησιώτες

Τα χαράματα της Δευτέρας, 25 Μαϊου, τέσσερα ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Σύμπλευση», με συνολικά 20 επιβαίνοντες, θα βάλουν πλώρη από το Λαύριο και θα χαράξουν ρότα για ΜήλοΚίμωλοΦολέγανδρο και Σίκινο, σε μια ειδική υγειονομική αποστολή. Εκτός από τους γιατρούς της εθελοντικής ομάδας θα επιβαίνουν στελέχη και γιατροί του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε ευπαθείς ομάδες στα τέσσερα νησιά της άγονης γραμμής. Οι πλωτές ομάδες θα επιστρέψουν στην Αττική την Τρίτη, μαζί με τα δείγματα, τα οποία θα προωθηθούν προς ανάλυση στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια.

3.jpg

Πρόκειται για την πρώτη κοινή αποστολή, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την εθελοντική οργάνωση, η οποία έχει εμπειρία ετών στην υγειονομική υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων σε απομονωμένα και ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Στα τέσσερα νησιά της αποστολής δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κρούσμα κορονοϊού, όπως και στα περισσότερα του αρχιπελάγους. Ανάλογα με τις ανάγκες, θα ακολουθήσουν κι άλλες, στις μικρές Κυκλάδες, ίσως και στα Δωδεκάνησα.

«Οργώνουν» το Αιγαίο για δωρεάν εξετάσεις

Από την ίδρυσή της, το 2014, μέχρι σήμερα, η «Σύμπλευση» έχει διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια, σε έξι εαρινούς διάπλους του Αιγαίου και πέντε φθινοπωρινές αποστολές, σε συνολικά 23 νησιά, από τη Σαμοθράκη και τον Άγιο Ευστράτιο ως την Κάσο και το Καστελλόριζο.
Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο. Επίσης, έχουν «προικίσει» τα νησιά με έργα υποδομής, αξιοποιώντας χρήματα από χορηγίες.

2.jpg

«Χάρη σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από μας, έχουν εντοπιστεί είδη δερματολογικών και άλλων καρκίνων στα πρώιμα στάδια, διαγνώστηκε πρόβλημα στο μάτι ενός νησιώτη που θα τον οδηγούσε σε τύφλωση και άλλες παθήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα», λέει στο ethnos.gr ο κ.Βασίλης Αθανασίου, ιδρυτικό μέλος της «Σύμπλευσης» και προσθέτει: «Ακόμη και για μία τέτοια περίπτωση αξίζει όλος ο διάπλους. Επιστρέφεις με την ικανοποίηση ότι βοήθησες έναν άνθρωπο».

Ο φετινός διάπλους, που επρόκειτο να γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου σε επτά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ματαιώθηκε, λόγω της πανδημίας, αλλά οι εθελοντές δεν έμειναν άπραγοι. Βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν το χρηματικό ποσό που είχαν συγκεντρώσει για την αποστολή.

«Βιώνουμε μια εξαιρετικά επείγουσα συγκυρία και θέλαμε να σταθούμε αρωγοί στην πολιτεία στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ αποδέχτηκε την κοινή δράση και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε και πάλι δίπλα στους νησιώτες μας», σημειώνει ο κ.Αθανασίου. Ο ίδιος και όλα τα μέλη της αποστολής υποβλήθηκαν την Πέμπτη προληπτικά σε τεστ κορονοϊού, και θα καθίσει τη Δευτέρα στο τιμόνι του σκάφους του, ενός από τα τέσσερα που θα συμμετάσχουν. Η μετεωρολογική πρόγνωση προβλέπει ανέμους 5 μποφόρ. Με βάση τη Μήλο, όπου θα φτάσουν τρεις ώρες μετά τον απόπλου, τα σκάφη θα μεταβούν στα άλλα τρία νησιά και θα επιστρέψουν εκεί το βράδυ της Δευτέρας με τα δείγματα που θα συλλέξουν. Το πρωί της Τρίτης θα γίνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους της Μήλου, και το απόγευμα θα επιστρέψουν στο Λαύριο. Όλα τα έξοδα θα καλυφθούν αποκλειστικά από την οργάνωση.

6.jpg

Η οργάνωση έχει σήμερα 85 ενεργά μέλη, από τα οποία σχεδόν το 50% είναι επαγγελματίες υγείας (γιατροί και νοσηλευτές), οι οποίοι παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους και κοινωνικά στρώματα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας 11 σκάφη, στο σύνολό τους ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, με τα οποία κάνουμε τις διακοπές μας το καλοκαίρι με τις οικογένειές μας. Τα θέτουμε στη διάθεση της ομάδας και οργανώνουμε τις αποστολές», αναφέρει ο κ.Αθανασίου, δικηγόρος στο επάγγελμα. Ο ίδιος ίδρυσε την οργάνωση το 2014 μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες, έχοντας εμπειρία από προηγούμενες εθελοντικές ομάδες. Σκοπός η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω –πρωταρχικά- της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες.

Αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενοι

Με αρωγό το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με την κινητή του μονάδα, την Αντικαρκινική Εταιρεία με τον κινητό της μαστογράφο, καθώς και άλλους φορείς, έχει οργανώσει αποστολές σε 23 νησιά της άγονης γραμμής (Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

5.jpg

Οι αποστολές γίνονται με την άδεια Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά την επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων από το υπουργείο Υγείας.

«Είμαστε μια αμιγώς εθελοντική και αυτοχρηματοδοτούμενη ομάδα. Δεν έχουμε κανέναν υπάλληλο αμειβόμενο και κανέναν συνεργαζόμενο επ΄ αμοιβή. Όποιος θέλει συμμετέχει εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Τα σκάφη είναι δικά μας, συντηρούνται και ασφαλίζονται με δικά μας έξοδα, πληρώνουμε τα καύσιμα με δικά μας έξοδα και δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποια δημόσια χορηγία. Συγκεντρώνουμε χρήματα από εκδηλώσεις και χορούς, ενώ οι χορηγίες από ιδιώτες επενδύονται κατά 100% σε έργα υποδομής», διευκρινίζει ο ίδιος.

4.jpg

Ενδεικτικά έργα που υλοποίησε η +πλευση την πρώτη εξαετία δράσης της περιλαμβάνουν το Πάτμιο Πολιτιστικό Κέντρο, την μονάδα αφαλάτωσης για ολόκληρη τη Γαύδο, αφαλάτωση για το Αρβανιτοχώρι Κάσου και την δημοτική γεώτρηση Αγαθονησίου, δύο πλωτές προβλήτες στη Σίκινο, Pillars για σκάφη στο λιμάνι της Ηρακλειάς, κλιματιζόμενη σχολική αίθουσα στο Αγαθονήσι, τελευταίας τεχνολογίας όχημα μεταφοράς ασθενών στη Σίκινο, απορριμματοφόρα και κάδους σε Κίμωλο, Αγαθονήσι, Σχοινούσα, πολυγήπεδα-γήπεδα 5Χ5-γήπεδα μπάσκετ σε Λειψούς, Σχοινούσα, Κάσο, παιδικές χαρές και προαύλια σχολείων (Ηρακλειά, Θηρασιά, Σίκινος, Κίμωλος, Αγαθονήσι, Σχοινούσα), σχολικό βοτανικό κήπο στην Σχοινούσα, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού για εκδηλώσεις στους Λειψούς, καθώς και σειρά ιατρικών μηχανημάτων (απινιδωτές, αιματολογικοί αναλυτές κτλ) με εκπαίδευση των τοπικών γιατρών στην χρήση τους. Επίσης, μουσικά όργανα για την μπάντα των Λειψών και πολύγλωσσες τουριστικές πινακίδες στα Αντικύθηρα.

Πηγή: ethnos.gr