Κορωνοϊός: Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για πιθανά νέα μέτρα από το Φθινόπωρο εάν η πανδημία του κορωνοϊού δείξει και πάλι τα «δόντια» της με νέες πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Ο φόβος των υγειονομικών αρχών είναι ότι από το Φθινόπωρο -οπότε και οι πιθανότητες αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου είναι μεγαλύτερες λόγω και της μεταφοράς των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους – μπορεί να πιεστεί το ΕΣΥ.

Άλλωστε ήδη τα κρούσματα σε όλη τη χώρα αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας της άρσης των μέτρων αλλά και της τουριστικής κίνησης. H ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο με μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν το Φθινόπωρο εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ανοδική.

Μέχρι τότε εάν ο κορωνοϊός συνεχίσει να φέρνει νέες λοιμώξεις, εξετάζεται μέσα στο καλοκαίρι να επιβληθεί ξανά η μάσκα υποχρεωτικά αλλά μόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως σε κάποια νησιά.

Το σχέδιο για το Φθινόπωρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης πάντως για το Φθινόπωρο δεν περιλαμβάνει γενικευμένα περιοριστικά μέτρα όπως τα προηγούμενα 2 χρόνια, αλλά στοχευμένα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πηγές σημείωναν ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε εκ νέου λουκέτο οριζόντιο στη χώρα, λόγω και των νέων οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς χτυπά κόκκινο.

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει ότι από το Φθινόπωρο θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό όπως πράττουν και όλες οι άλλες χώρες, ενώ έχει διευκρινίσει ότι τα μέτρα θα είναι τοπικού χαρακτήρα. Κάτι όμως που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών δεδομένου ότι τοπικού χαρακτήρα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αυτά στην Αττική, περιφέρεια όμως που είναι σχεδόν η μισή χώρα.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Tα μέτρα που έχει στο «συρτάρι» της η κυβέρνηση για το Φθινόπωρο εάν «ξεφύγει» η πανδημία είναι: Επιστροφή της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει εάν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα ανέβει και αυξηθούν δραματικά και οι νοσηλείες. Οι μάσκες θα επανέλθουν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, υπηρεσίες, καταστήματα, χώρους εργασίας κλπ ενώ σε πρώτη φάση δεν θα επιβληθούν και σε εξωτερικούς χώρους.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να επανέλθουν οι αποστάσεις και κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση. Τα τραπέζια θα αποκτήσουν και πάλι κενά ανάμεσά τους, ενώ με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει και περιορισμός του αριθμού των πελατών. Μέσα στο σχέδιο είναι να απαγορευθεί και πάλι η παρουσία των ορθίων αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς το μέτρο αυτό φαίνεται ότι πλήττει μεγάλο μέρος των καταστημάτων ψυχαγωγίας.

Από την άλλη και η τηλεργασία θα επανέλθει σε ένα σημαντικό ποσοστό καθώς σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από κοντά και μάλιστα χωρίς μάσκες. Αλλαγές σχεδιάζονται και στη διασκέδαση και στα θεάματα, αφού μελετάται εάν έχουμε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών να επιβληθούν περιορισμοί στην πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λ.π.

Οι εμβολιασμοί 

Σε ό,τι αφορά πάντως στο εμβόλιο για τον κορονοϊό, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι έμμεσα υποχρεωτικό όπως στο παρελθόν, καθώς θα κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση. Ήδη άλλωστε υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό με την 4η δόση, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η σύγχυση που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό όσων είναι άνω των 30 ετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υποχρεώθηκε να κάνει έκτακτη ενημέρωση για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού όσων είναι άνω των 30 ετών. Μία διαδικασία για την οποία όπως είπε δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα αλλά παρ’ αυτά υπήρχαν σχετικές ανακοινώσεις όταν άνοιξε η πλατφόρμα.

Πηγή:ethnos