Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης με ασθενείς που έχουν κορονοϊό ενώ αυξάνεται διαρκώς η πίεση και σ’ αυτές της Αθήνας.

Εντός της εβδομάδας που ξεκινά αναμένεται να παρουσιάσουν πρόβλημα οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, εκτιμά στο ethnos.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα Υγείας, αφού γεμίζουν ασφυκτικά μέρα με την ημέρα με ασθενείς κορονοϊού. Γι αυτό όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ethnos.gr, τα επόμενα 24ωρα θα δημιουργηθεί άλλη μία ΜΕΘ covid σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάρει μία μικρή ανάσα η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται ασθενείς με άλλα νοσήματα που βρίσκονται σε εντατικές, σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια.

Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα διαθέτει 10 κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό, αλλά εκτιμάται ότι και αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ αφού καθημερινά αυξάνονται τα νέα περιστατικά της πανδημίας. Σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει 25 κλίνες ΜΕΘ covid κενές, αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για λίγα 24ωρα με βάση τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα. Το Σάββατο (31/10) άλλωστε κατεγράφησαν 839 νέα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη.

Γι αυτό όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ ετοιμάζει σχέδιο αεροδιακομιδών προκειμένου αν χρειασθεί μέσα στην εβδομάδα να μεταφερθούν με ελικόπτερα από τη Θεσσαλονίκη ασθενείς με covid στην Αθήνα όπου η εικόνα προς ώρα είναι κάπως καλύτερη.

Σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον Κικίλια

Ετσι λοιπόν, η Πολιτεία κινήθηκε άμεσα κι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.  Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Αγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Υγείας. Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι ΜΕΘ της Αθήνας

Στην Αθήνα μέχρι στιγμής η εικόνα είναι σχετικά καλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, αφού διαθέτει 75 με 80 κενές κλίνες ΜΕΘ από τις συνολικά 144. Ωστόσο η καλύτερη αυτή εικόνα δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ με βάση το ρυθμό των νέων εισαγωγών. Όπως υπολογίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Υγείας στο ethnos.gr, εάν συνεχισθεί η αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, σε 10 με 15 ημέρες η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αθήνας θα είναι αντίστοιχη με αυτή της Θεσσαλονίκης.  Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 150 κενές κλίνες ΜΕΘ σε διάφορα νοσοκομεία (μαζί με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης).

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο“Ίσως η τελευταία ευκαιρία”
Επόμενο άρθροΝΟΑ: Μεγάλη ικανοποίηση και ελπίδες για το μέλλον της υδατοσφαίρισης στο νησί μας