Κορονοϊός: Το δέρμα δύο γιατρών από τη Γουχάν έγινε μελανό – Πώς εξηγείται (pics & vid)

Δύο Κινέζοι ιατροί που νόσησαν σοβαρά από τον Covid-19, διαπίστωσαν ότι το χρώμα τους είχε σκουρύνει μόλις ανέκτησαν τις αισθήσεις τους.

Οι 42χρονοι γιατροί Γι Φαν και Χου Γουάιφενγκ ασθένησαν από τον κορονοϊό καθώς περιέθαλπαν ασθενείς στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν τον περασμένο Ιανουάριο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για αρκετές μέρες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να καταφέρουν να νικήσουν τον ιό.

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα οι αλλαγές στο χρώμα τους προκλήθηκαν από ορμονικές ανισορροπίες εξαιτίας της ζημιάς που προκάλεσε ο ιός στο συκώτι τους.

Οι δύο γιατροί ήταν συνάδελφοι του γιατρού Λι Γουένλιανγκ, ο οποίος είχε ενημερώσει πρώτος για τον κορονοϊό από τις πρώτες μέρες που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη Δεκεμβρίου και είχε τιμωρηθεί γι’ αυτό από τις αρχές και απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ του κινεζικού δικτύου CCTV  ανέφερε ότι οι δύο γιατροί διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19 στις 18 Ιανουαρίου. Ο Γι εργάζεται ως καρδιολόγος και νίκησε τον ιό, αφού τοποθετήθηκε για 39 μέρες σ’ ένα μηχάνημα ECMO (εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης), το οποίο υποκαθιστά τη λειτουργία του τόσο της καρδιακής όσο και την αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η πρόσληψη του οξυγόνου από τους ιστούς, ενώ παράλληλα παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση της αιτίας που οδήγησε στην καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

Μιλώντας στο CCTV από το κρεβάτι του νοσοκομείου ο Γι ανέφερε ότι έχει αναρρώσει σε σημαντικό βαθμό. Είπε ότι μπορεί να κινηθεί κανονικά στο κρεβάτι αλλά δυσκολεύεται να περπατήσει χωρίς υποστήριξη.

Ακόμα εξομολογήθηκε ότι η μάχη ενάντια στον ιό τον έχει τραυματίσει σε σημαντικό βαθμό.

«Όταν ανέκτησα για πρώτη φορά τις αισθήσεις μου, ειδικά αφότου έμαθα για την κατάσταση της υγείας μου, ένιωσα φόβο και έβλεπα συχνά εφιάλτες».

Πλέον έχει μεταφερθεί σε κανονικό δωμάτιο και έχει εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Η κατάσταση του Χου ήταν πιο σοβαρή. Ο ουρολόγος βρίσκεται στο κρεβάτι εδώ και 99 μέρες και η υγεία του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, δήλωσε ο θεράπων ιατρός του, Λι Σουσένγκ.

Ακόμα ανέφερε ότι ανησυχεί για την ψυχική υγεία του ασθενή του. «Δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει στους γιατρούς που ήλεγχαν την κατάστασή του.

Ο γιατρός Χου βρισκόταν σε υποστήριξη ECMO από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 22 Μαρτίου και κατάφερε να μιλήσει ξανά στις 11 Απριλίου. Βρίσκεται στη ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο με τον Γι.

Ο γιατρός Λι Σουσένγκ υποπτεύεται ότι οι το χρώμα των δύο ιατρών έγινε μελανό εξαιτίας ενός φαρμάκου που δέχθηκαν στο ξεκίνημα της θεραπείας τους και το οποίο δεν κατονόμασε. Όπως είπε μία από τις παρενέργειες του φαρμάκου είναι το να σκουρύνει το χρώμα. Αλλά ανέφερε ότι το χρώμα των δύο ιατρών θα επανέλθει στο φυσιολογικό τους, μόλις η λειτουργία του συκωτιού βελτιωθεί.

Δείτε τις φωτογραφίες στο gallery που ακολουθεί

Με πληροφορίες από Dailymail και sciencetimes.com

Πηγή: reader.gr