Κορυφώνεται το σίριαλ για το δικαίωμα δόμησης σε «μικρά οικόπεδα»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Εντείνονται οι παρεμβάσεις και πυκνώνουν τα αιτήματα για παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Aπό το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση τηρούν επίσημως σιωπή, ιδιοκτήτες και μηχανικοί είναι ανάστατοι ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την οριστική κατάργηση της δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα», από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Τι λένε οι πληροφορίες για την τελική έκβαση του θέματος.

Στις παρεμβάσεις υπέρ της παράτασης φορέων ιδιοκτητών, μηχανικών, βουλευτών, του κεντρικού ΤΕΕ και περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ, προστίθεται νέα παρέμβαση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου, που απέστειλε προς τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικo Ταγάρα, επιστολή με την οποία  ζητά να δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Κίνδυνος για ιδιοκτησίες, επενδύσεις και απώλειες Ευρωπαϊκών πόρων

Στους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παράταση το ΤΕΕ Ηπείρου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «οι πολίτες βρέθηκαν υπό ομηρία τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η οποία φρέναρε κάθε οικοδομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε και το αγκάθι του ενεργειακού κόστους, παράλληλα με τα πολλά προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση και την προανάρτηση των Κτηματολογικών και των Δασικών χαρτών της περιοχής μας, υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες για την έκδοση Αδειών Δόμησης, στους προβλεπόμενους χρόνους των μεταβατικών διατάξεων. Επίσης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν προκηρυχτεί, όπως κυρίως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνάρτηση με το αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου πολλοί πολίτες έχουν προχωρήσει σε μελέτες για την ανέγερση τουριστικών ή άλλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες Ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες τρέχουν να εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης. Πως βγαίνει η προέγκριση και τι μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μέσα στο κρίσιμο, εξαιρετικά περιορισμένο αλλά και καταληκτικό διάστημα, που απομένει. Δείτε εδώ στο ecopress

Σιωπή από το ΥΠΕΝ

Ο αρμόδιος  υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς έχει τονίσει ότι ο ορθός, αποτελεσματικός και δίκαιος τρόπος να επιλυθούν τα θέματα της εκτός σχεδίου κατά παρέκκλισης δόμησης είναι μόνον μέσω της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού

Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΝ τηρεί στάση σιωπής και χαμηλών τόνων. Σημείωνεται ότι το ΥΠΕΝ, με επίσημες δηλώσεις  και ανακοινώσεις στη Βουλή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Νίκου Ταγαρά, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε  ταχθεί υπέρ της παράτασης έως το τέλος του 2024, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος  στο σύνολο της επικράτειας και ιδιαίτερα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), των  Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) και των νέων μελετών αναγνώρισης οδών. Μάλιστα το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει πως έχει έτοιμη και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση, η οποία ωστόσο δεν περιελήφθει στο πρόσφατο ενερεγιακό νόμο του ΥΠΕΝ, ( νόμος 4986/2022 Τεύχος Πρώτο, αριθμός φύλλου 204 της 28ης Οκτωβρίου 2022), που ψηφίστηκε με πλήθος δασικές, πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις και δημοσίευτηκε στο ΦΕΚΔείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η σιωπή λοιπόν του ΥΠΕΝ, καθώς οδεύουμε προς την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022, δεδομένου ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, τόσο ως πολιτικοί όσο και ως μηχανικοί έχουν πλήρη γνώση της σοβαρότητας και των επιπτώσεων του θέματος για χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα -και δεν μπορεί να ισχύει ότι  αδιαφορούν ή  ότι έχουν λόγο να «ροκανίζουν το χρόνο» -, εκτιμάται κυρίως ως προμήνυμα αρνητικών εξελίξεων για την παράταση. 

Οι πληροφορίες

Στο μεταξύ επιμένουν οι πληροφορίες  πως η 9η Δεκεμβρίου 2022 θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για δικαίωμα δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα». Εξακολουθεί να ισχύει η πληροφορία από έγκυρη και πλέον αρμόδια σχετικά με το θέμα κυβερνητική πηγή, όπως έγραψε το ecopress από τις 16 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την οποία: «το θέμα της δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα» εξετάστηκε, αξιολογήθηκε και υπάρχει πλέον «κλειδωμένη» τελική κυβερνητική απόφαση, η οποία είναι: δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022».

Υπερ της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης

Ο Δημήτρης Οικονόμου, πρώην υφυπουργός ΠΕΝ έχει τονίσει ότι «η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί το αρνητικότερο στοιχείο της ελληνικής πολεοδομικής πολιτικής επί δεκαετίες, μαζί με την αυθαίρετη δόμηση».

Η κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 40 του νόμου Ν4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», επι υπουργείας του Κωστή Χατζηδάκη στο ΥΠΕΝ, ενω εμπνευστής και εισηγητής του νόμου στη Βουλή ήταν ο Δημήτρης Οικονόμου, ομότιμος καθηγητής πολεοδομίας -χωροταξίας, τότε υφυπουργός ΠΕΝ. Ο κ Οικονόμου από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2021, μετά την αντικατάταση του στην θέση του υφυπουργού ΠΕΝ από το Νίκο Ταγαρά, ανέλαβε καθήκοντα  συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας.

Από τους Κώστα Σκρέκα και Νίκο Ταγαρά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, συμπεριλήφθηκαν στο νόμο του 2021 για την ανακύκλωση  σημειακές τροποποιήσεις στις διατάξεις του νόμου Ν4759/2020 υπέρ της κατα περέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης.  Για το θέμα αυτό, όπως και για τη συνολική πορεία της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης της χώρας είχε πάρει θέση ο Δημήτρης Οικονόμου, με συνέντευξη του στο ecopress.

Στην ερώτηση «εαν  οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που περιελήφθησαν στο νόμο 4759/2020  θα αντέξουν στις πιέσεις;» o κ. Οικονόμου  είχε μεταξύ άλλων απαντήσει ότι:

-«Όσον αφορά την αντοχή στις πιέσεις, θα ήθελα να πω τα εξής: Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πρώτη μετά από δεκαετίες που τόλμησε και αντέστρεψε την διαχρονική τάση ενίσχυσης της εκτός σχεδίου δόμησης. Θυμίζω τη στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στη Βουλή, συμπεριλαμβανόμενων και κομμάτων που επί χρόνια υποδύονταν στα λόγια τους πολέμιους της οικιστικής αναρχίας: καταψήφισαν τον (μετριοπαθή) περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης «εν ονόματι της προστασίας της ιδιοκτησίας» (!). Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η στάση της κοινωνίας ήταν όμως διαφορετική. Αντέδρασαν μόνον συγκεκριμένες ομάδες ή προσωπικά συμφέροντα, και δεν υπήρξε, παρά τις Κασσάνδρες, αρνητική δημοσκοπική επίδραση για την Κυβέρνηση».

Τμήμα Ηπείρου ΤΕΕ – Εθνικό στοίχημα ο πολεοδομικός σχεδιασμός

Συγκεκριμένα επιστολή προς τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικ. Ταγάρα και προς τον Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθ. Μπακογιάννη, με θέμα «Παράταση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές», απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στην επιστολή το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, αναφέρεται αρχικά στην ψήφιση του Ν4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», όπου και προβλέπεται η κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 40 του προαναφερθέντος νόμου, αναφέρεται ότι προβλέπεται για διάστημα δύο χρόνων και ειδικότερα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022,  να ισχύουν οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις. Δόθηκε δηλαδή μια περίοδος χάριτος για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στα μικρότερα οικόπεδα, προβλέποντας προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας εντός δύο ετών από την ψήφιση του νόμου με δυνατότητα δόμησης εντός 4 ετών.

Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, αναφέρει και τα εξής: «Αν ισχύσουν οι μεταβατικές διατάξεις του Ν4759/20 τότε από τις 10 Δεκεμβρίου του 2022 όσοι έχουν γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της Εκτός Σχεδίου Δόμησης, δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, είτε για κατοικία, είτε για επαγγελματική χρήση και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να εξακριβώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, και αυτό αποτελεί μια κατάκτηση για την ισόρροπη ανάπτυξη της  κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τις πάγιες θέσεις του ΤΕΕ. Όμως τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2025.

Για το ΤΕΕ/ΤΗ αποτελεί πάγια θέση η μείωση και ο εξορθολογισμός της εκτός σχεδίου Δόμησης, συμβάλλοντας στην απόλυτη θωράκιση του περιβάλλοντος από την άναρχη δόμηση, έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα εφαρμογής της, η οποία προβλέφθηκε για πρώτη φορά με νομοθετικό διάταγμα του 1923.

Με δεδομένο όμως ότι οι πολίτες βρέθηκαν υπό ομηρία τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η οποία φρέναρε κάθε οικοδομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε και το αγκάθι του ενεργειακού κόστους, παράλληλα με τα πολλά προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση και την προανάρτηση των Κτηματολογικών και των Δασικών χαρτών της περιοχής μας, υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες για την έκδοση Αδειών Δόμησης, στους προβλεπόμενους χρόνους των μεταβατικών διατάξεων. Επίσης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν προκηρυχτεί, όπως κυρίως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνάρτηση με το αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου πολλοί πολίτες έχουν προχωρήσει σε μελέτες για την ανέγερση τουριστικών ή άλλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες Ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, ως Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, ζητούμε μια παράταση της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων, για ένα χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τη διετία, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προαναφερόμενες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τον οποίον αναμένουμε, παραμένει ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για να μπουν τάξη και κανόνες στη δόμηση, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής μας».

Πηγή: ecopress.gr