Κώστας Γρηγορόπουλος: Χτυπάει καμπανάκι για την ασφάλεια στην Κεφαλονιά-Αυξάνεται η εγκληματικότητα όμως είναι ελέγξιμη μέχρι στιγμής -Τι λέει για το πρόσφατο συμβάν στο ΑΤ Αργοστολίου που πήρε πανελλήνια δημοσιότητα [ηχητικό]

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά μας ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Κώστας Γρηγορόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή των Ανδρέα Αρβανιτάκη και Βάνιας Σαμόλη στον Ionian Galaxy.

Ο κ. Γρηγορόπουλος μίλησε για την ύπαρξη σημαντικού αριθμού κενών θέσεων στα νησιά μας. Χαρακτηριστικά είπε ότι η δύναμη της Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι η μισή από την προβλεπόμενη.

Η Διεύθυνση Τροχαίας, καθώς και τα Τμήματα Σάμης και Ληξουρίου διαθέτουν μονοψήφιο αριθμό ατόμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτά.

Αναφορικά με τις επιπλέον δυνάμεις που θα έρθουν για την τουριστική σεζόν, ακόμα δεν έχει σαφή εικόνα πόσα άτομα θα είναι αυτά και εξ αυτών πόσοι θα είναι μόνιμοι και πόσοι δόκιμοι αστυνομικοί.

Παράλληλα, η αστυνομική δύναμη των νησιών μας έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω με την απόσπαση έξι αστυνομικών στην Αθήνα από την αρχή του Φεβρουαρίου, όπως είχε πρώτο ενημερώσει το ekefalonia, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορόπουλος άλλοι 5 αποσπάστηκαν στη συνέχεια.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του νησιού μας έχουμε απωλέσει 11 αστυνομικούς, οι οποίοι δεν αναμένεται να επιστρέψουν πριν το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γρηγορόπουλος είχε υποβάλει, όπως είπε, αίτημα να εξαιρεθούν τα νησιά μας, λόγω των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, από τις αποσπάσεις αυτές, δίχως όμως να εισακουστεί.

Για το συμβάν στο ΑΤ Αργοστολίου, όπου μια παρέα ατόμων μετακίνησε, κυριολεκτικά, με τα χέρια περιπολικό προκειμένου να πάρει κατασχεμένο αυτοκίνητο, ο κ. Γρηγορόπουλος το χαρακτήρισε μεμονωμένο συμβάν. Έγινε ήδη μία σύλληψη, ενώ η δικογραφία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, τόνισε πως και η δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της μετά την σύλληψη, ώστε οι παραβάτες να υφίστανται τις ανάλογες συνέπειες των πράξεών τους, διαφορετικά υπάρχει μια αίσθηση ανοχής και ατιμωρησίας που ενισχύει παραβατικές συμπεριφορές.

Αναφορικά με τις 5 νέες θέσεις αστυνομικών στα νησιά μας, ο κ. Γρηγορόπουλος, τις χαρακτήρισε μεν θετική εξέλιξη, εντούτοις μένει να φανεί πόσες από αυτές εν τέλει θα καλυφθούν, αλλά και το αν θα υπάρξουν τυχόν αποχωρήσεις ή μετακινήσεις σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Για την εγκληματικότητα στα νησιά μας την βλέπουμε, δυστυχώς να αυξάνεται, όπως είπε, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι ελέγξιμη. Οι ανάγκες μεγαλώνουν βέβαια το καλοκαίρι, λόγω του αριθμού των επισκεπτών αλλά ευελπιστεί ότι με τις ενισχύσεις που θα λάβει η αστυνομική Διεύθυνση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Από την πλευρά του ο κ. Γρηγορόπουλος ως εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων των νησιών μας, τονίζει πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου τόσο να ενισχυθεί η δυνατότητα της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, όσο και να μπορέσουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν εδώ εργάζονται με φυσιολογικά ωράρια.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί: