Καθώς ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» πλησιάζει τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, κάτοικοι και κρατικός μηχανισμός ετοιμάζονται για τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα προγνωστικά στοιχεία της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020 δείχνουν ότι θυελλώδεις άνεμοι και υψηλός κυματισμός με ταυτόχρονη άνοδο της μέσης στάθμης της θάλασσας θα επηρεάσουν την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τις ακτές της Πελοποννήσου αργά το βράδυ της Πέμπτης 17 και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020. Παράλληλα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες δεν θα περιοριστούν μόνο στις παραπάνω περιοχές αλλά θα πλήξουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Τα πλάνα που ετοίμασε η Up Stories από την ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου δείχνουν περιοχές οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά και άμεσα από τον «Ιανό». Τελευταία φορά που η Πελοπόννησος επηρεάστηκε από Μεσογειακό Κυκλώνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ παλαιότερα μόλις μία ακόμη φορά είναι γνωστό ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί ξανά παρόμοιο βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά στις 26 Ιανουάριου 1982. Αντίθετα, τα νησιά του Ιονίου επηρεάστηκαν και τον Οκτώβριο του 2017 από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ζήνων» όταν καταγράφηκαν ριπές ανέμου 120 km/h στην Κεφαλονιά.

Πηγή: aftodioikisi.gr