ΚΥΛΛΗΝΗ: Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΥΚΑΛΙΔΑΣ

Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1906 από λιθοδομή και ενίσχυση σκυροδέματος και έχει ύψος πύργου 15 μέτρων.

 

Επάνω στο νησάκι Καυκαλίδα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το άκρο Γλαρέντζα της δυτικής Πελοποννήσου, στην περιοχή της Κυλλήνης, ο γραφικός φάρος εδώ και 112 χρόνια σηματοδοτεί τα ταξίδια των πλοίων που διέρχονται από το Ιόνιο πέλαγος και περισσότερο τα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου.

 

Το κτίσμα στο νησάκι αποτελείται από τον κυρίως πύργο και την οικία του φαροφύλακα καθώς υπάρχει και επιπλέον αποθηκευτικός χώρος εκτός της οικίας. Έξι φαροφύλακες πέρασαν συνολικά από τον όμορφο φάρο, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτοματοποιημένος και δουλεύει με ηλιακή ενέργεια.

 

Το φως που φωτοβολεί είναι λευκό με μια ερυθρά δέσμη ανά δέκα δευτερόλεπτα, ενώ φωτοβολεί δώδεκα ναυτικά μίλια για το λευκό και εννέα για το ερυθρό. Όταν πρωτολειτούργησε το 1906 η πηγή ενέργειας ήταν το πετρέλαιο, στα δε χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός.

 

Ερείπια παλαιού ναού υπάρχουν επίσης στην Καυκαλίδα και μπορεί κάποιος να πάει με βάρκα ή προσεχτικά βαδίζοντας επάνω στους υφάλους που υπάρχουν μεταξύ της νησίδας και της ακτής. Οι ακτές της περιοχής είναι παρθένες με άγρια ομορφιά, με τα δέντρα σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, ενώ ο βλαβερός εμπορικός τουρισμός ευτυχώς δεν έχει ανακαλύψει (ακόμη) τη συγκεκριμένη περιοχή. Το τοπίο είναι πανέμορφο με το καλοδιατηρημένο Κάστρο Χλεμούτσι να δεσπόζει από τη στεριά και τον μεγαλοπρεπή Αίνο, το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς, να προβάλλει το ύψος του βορειοδυτικά, καθώς και τα βουνά της Ζακύνθου να συμπληρώνουν την εικόνα του επισκέπτη από τη μεριά της θάλασσας.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Κι αν με βρεις» που ερμηνεύει ο Νότης Σφακιανάκης, στους χώρους του φάρου, στο νησάκι και στην απέναντι ακτή και μέσα από τη μικρή ταινιούλα αναδεικνύεται και η ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής.

Ο φάρος της Καυκαλίδας, σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους Ναυτικούς, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο της πολιτιστικής και νεότερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς το 2000, όμως παρόλα αυτά έχει υποστεί σοβαρές φθορές στο διάβα του χρόνου και δεν έχουν πραγματοποιεί μέχρι σήμερα εργασίες για την αναστήλωση του μνημείου. Οι τοπικές Αρχές και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να πράξουν τα δέοντα για να συνεχίσει ο φάρος να προσφέρει και να είναι φωτοδότης στα ταξίδια μας.

 

φωτογραφίες – κείμενο: Σίμος Μιχάλογλου

για το arxipelagos.com

Αναδημοσίευση από www.arxipelagos.com