Λαμπάκια αυτοκινήτου: Με ποια πρέπει να σταματήσεις αμέσως να οδηγείς;

Οι ενδείξεις που εμφανίζονται μπροστά μας είναι πολλές, αλλά ποιες απαιτούν άμεση δράση;

Τα αυτοκίνητα διαθέτουν μια σειρά από προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό, όπως αυτή της πίεσης του λαδιού ή το γνωστό στους περισσότερους “check engine”, που έχουν σχεδιαστεί για να σας ειδοποιούν εάν ένα από τα διάφορα συστήματα δεν λειτουργεί σωστά. Πολλά αυτοκίνητα προβάλουν αυτά τα προειδοποιητικά φώτα όταν το αυτοκίνητο τεθεί σε λειτουργία, αλλά σύντομα ξανασβήνουν. Στην περίπτωση τώρα που ένα ή περισσότερα από αυτά παραμένουν αναμμένα όταν ο κινητήρας λειτουργεί, τότε πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητο σας.

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του να ξεκινήσετε να οδηγείτε και η προειδοποιητική λυχνία να ανάψει ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Τότε τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την σοβαρότητα του οποιουδήποτε προβλήματος μπορεί να εμφανιστεί ώστε να ξέρουμε πως να δράσουμε; Τι είναι αυτό που μας βοηθά να καταλάβουμε αν πρέπει να σταματήσουμε αμέσως το όχημα ή μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι τον προορισμό μας και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε;

Η λέξη-κλειδί είναι: Χρώμα. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι προειδοποιητικές λυχνίες εμφανίζονται σε διάφορες αποχρώσεις: κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο και μπλε. Αυτά συνήθως υποδηλώνουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Οι μπλε και οι πράσινες προειδοποιητικές λυχνίες είναι λιγότερο επείγουσες, αλλά συνιστούμε να λαμβάνετε τις ίδιες προφυλάξεις όπως θα κάνατε για πιο σοβαρές προειδοποιήσεις, επειδή όσο νωρίτερα δράσετε μπορεί να αποτρέψετε τη σημαντική επιδείνωση ενός ζητήματος ή την πρόκληση περαιτέρω ζημιάς. Αυτές που απαιτούν την μέγιστη προσοχή μας και πιθανότατα θα πρέπει να σβήσουμε τον κινητήρα είναι όσες έχουν κόκκινο χρώμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λυχνιών που αφορούν το ίδιο μέρος του οχήματος αλλά ανάλογα το χρώμα απαιτούν και διαφορετική δράση από τον οδηγό, είναι αυτό της θερμοκρασίας του κινητήρα. Σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν υπάρχει το κόκκινο λαμπάκι που βλέπετε παρακάτω.

temperature-warning-light

Δουλειά του είναι να μας προειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ψύξης του μοτέρ, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ή να έχει ήδη οδηγήσει σε υπερθέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσουμε τάχιστα το ταξίδι μας και να μην συνεχίσουμε αν δεν λυθεί το πρόβλημα.

Στον αντίποδα τώρα, πολλά μοντέλα φέρουν την ίδια ακριβώς λυχνία και σε μπλε απόχρωση. Ο σκοπός της μπορεί να αφορά και πάλι την θερμοκρασία του κινητήρα, αλλά για διαφορετικό λόγο. Το συγκεκριμένο λαμπάκι εμφανίζεται συνήθως όταν τεθεί σε λειτουργία το μοτέρ μετά από μεγάλης διάρκειας στάση και είναι τελείως κρύο, άρα απέχει πολύ από την ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας.

blue light

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μας ζητά το αυτοκίνητο δεν είναι να διακόψουμε την λειτουργία του μοτέρ, αλλά να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε ήπιο ρυθμό έως ότου έρθει στην ιδανική θερμοκρασία.

Τέλος, να πούμε βέβαια πως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ένα κόκκινο λαμπάκι δεν είναι τόσο τραγικό ή καταστροφικό. Κι αυτό γιατί κόκκινη είναι και η λυχνία του χειρόφρενου με το θαυμαστικό στο κέντρο. Αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται αναγκαστικά σε κάποιου είδους ζημιά, αλλά σε απλή απροσεξία του οδηγού ο οποίος έχει ξεχάσει το χειρόφρενο δεμένο ή δεν το έχει αποδεσμεύσει τελείως.

Πηγή: gocar.gr