Καθώς συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός. Αυτό δήλωσε, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (22.07.2019) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 4 με 4,2 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και προς τη θετική κατεύθυνση.
«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόσθεσε πως ο μετασεισμός αυτός «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» και πως «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».
Σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι ήταν έκπληξη το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός. «Ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό», είπε.
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και στο θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, καθώς, όπως, είπε η πλειονότητα των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή» επεσήμανε.
Κλειστοί τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα
Σήμερα (22.07.2019) θα μείνουν, προληπτικά, κλειστοί τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, μιλώντας χθες Κυριακή στο κανάλι ONE, τα κλιμάκια μηχανικών του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας έκριναν ότι για προληπτικούς λόγους (επισκευές στην τοιχοποιία και επανέλεγχοι) δεν θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί:
Σμόλικα 23-25, Σεπόλια
Νεϊγύ 62, Άνω Πατήσια
Ηρακλείου 59 και Αγ. Λαύρας, Άνω Πατήσια
Ωστόσο, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε κοντινούς παιδικούς σταθμούς, αν οι γονείς δεν ενημερωθούν ή αδυνατούν να τα κρατήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται «επικίνδυνα». Σύμφωνα με την οριστική καταγραφή εγκαταλειμμένων κτιρίων ή ασυντήρητων διατηρητέων, για 13 από αυτά εκδίδονται άδειες κατεδάφισης.
Τα κτίρια για τα οποία εκδίδονται άδειες κατεδάφισης είναι:
Μυλοποτάμου και Δαβάκη
Ηούς 36-38 και Δαιδαλιδών
Επικλέους (μεταξύ των οδών Ερμίππου και Τημένους) – 5 κτίρια
Ερεσσού 11
Πελίου 8
Αλκμαίωνος 3
Πλαπούτα 24Β
Ηλιουπόλεως 4 & Αετίωνος
Ανθέων και Αμασίου
Αναδημοσίευση από www.newsit.gr