Ληξούρι: Έγιναν τα εγκαίνια της πλατείας Σπύρου Θωμάτου (pics)

Χτες απόγευμα Σαββάτου έγιναν στο Ληξούρι, στην οδό Πλάτωνος τα εγκαίνια μιας νέας πλατείας, της Πλατείας Σπύρου Θωμάτου.
Μια πλατεία που παραδώθηκε και επίσημα, ως δωρεά στον Δήμο, στους Δημότες, στους επισκέπτες της πόλης και σε ολόκληρη την Κεφαλλονιά από τον αείμνηστο Μουσικό Σπύρο Θωμάτο.
Η πλατεία κατασκευάστηκε με χρήματα από την κληρονομιά του αείμνηστου Μουσικού.
Αρκετοί άνθρωποι συνεργάστηκαν για να περατωθεί αυτό το έργο. Συντονιστής της προσπάθειας ήταν ο Δικηγόρος εκ Αθηνών κ. Αντ.Γραφανάκης.
Ο π. Νικόλαος Σωτήρας τέλεσε Τρισάγιο στην Μνήμη του. Ακολούθησε ένα μικρό πρόγραμμα από την μπάντα της Φιλαρμονικής μας Σχολής, χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία του νησιού μας, μεταξύ των οποίων και του Αντιδημάρχου Παλλικής και υποψήφιου Δημάρχου Ληξουρίου κ. Γιώργου Κατσιβέλη, καθώς και από τους εκτελεστές της Διαθήκης του Σπ.Θωμάτου.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής με την κιθάρα, φιλοτεχνήθηκε από την Γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, έγιναν αργά το απόγευμα και η πλατεία παραδόθηκε και επίσημα στον Δήμο Ληξουρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τους “monte nero” και με πλούσιο μπουφέ από το “Mythos”.

Το ιστορικό της δωρεάς

Με την διαθήκη του, ο παγκοσμίου φήμης κλασσικός κιθαρίστας Σπύρος Θωμάτος (πλήρες επώνυμο Θωμάτος – Γεννατάς), με καταγωγή απ’ το Ληξούρι, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια, άφησε στον Δήμο Ληξουρίου ένα οικόπεδο στο κέντρο της πόλης, με την επιθυμία – εντολή να διαμορφωθεί σε μια μικρή πλατεία για την αναψυχή των κατοίκων και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Με την διαθήκη του απέδειξε την αγάπη του στον τόπο του.

Στην υλοποίηση της επιθυμίας του αυτής αφοσιώθηκε η εκτελέστρια της διαθήκης του κ. Marlies Waespe, μαθήτρια και συνεργάτης του, με την βοήθεια του δικηγόρου Αθηνών κ. Αντώνη Γραφανάκη, στον οποίο ανέθεσε την συνολική παρακολούθηση και επιμέλεια και την άοκνη συμπαράσταση του Κύπριου τενόρου και διδάκτορα Νομικής κ. Πέτρου Ευαγγελίδη που συντόνιζε και ως μουσικός και ως διερμηνέας την επικοινωνία μεταξύ Ελβετών και Ελλήνων συντελεστών.

Φιλοδοξία, ευχή και ελπίδα είναι ο Δήμος και όλοι οι φορείς του νησιού να βρουν μια γωνιά για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, ιδίως μουσικών και θεατρικών, όπως το συνέλαβε ο Ληξουριώτης Αρχιτέκτων Θωμάς Παξινός που μελέτησε την πλατεία και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη που δημιούργησε την σύνθεση με την προτομή του και την κιθάρα του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Σπύρος Θωμάτος γεννήθηκε το 1932 στο Άντεν και απεβίωσε το 2012 στην Ελβετία, όπου κατοικούσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του. Η διαδρομή του ήταν: Άντεν – Ληξούρι – Αθήνα (για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών) και μετά στην Siena της Ιταλίας, όπου μαθήτευσε κοντά στον μεγαλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών Andrés Segovia, ύστερα από επιλογή του μέσα από σκληρό ανταγωνισμό.

Ακολούθησαν 2 χρόνια στην Ισπανία και η επαφή με το Φλαμέγκο. Από το 1959 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Δίδαξε σε πολλά ωδεία της και ιδίως στα φημισμένα ωδεία της Ζυρίχης και Winterthur, πρωτοστατώντας στην αναγέννηση της μουσικής για κλασσική κιθάρα. Αναρίθμητες συναυλίες καταγράφονται στην καλλιτεχνική του διαδρομή. Η καριέρα του έληξε άδοξα όταν παρέλυσε ο δείκτης του δεξιού του χεριού.