Lockdown: Ο σχεδιασμός για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις – Γιατί ζήτησαν πίστωση χρόνου οι επιστήμονες

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση των Επιστημόνων, προκειμένου να εκτιμήσουν αν υπάρχει πράγματι το περιθώριο να ανάψουν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης με τα σχολεία στις 5 Απριλίου.

Παρότι προβλέπεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, οι Επιστήμονες βλέπουν σημάδια ότι η πανδημία εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης.

Ωστόσο πριν υπάρξει ασφαλής εικόνα ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, οι Ειδικοί ζήτησαν χρόνο… Έκριναν χτες ότι θα πρέπει να έχουν λίγες ακόμη ημέρες στη διάθεση τους για να αποφανθούν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για την “απελευθέρωση” των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Το… “υπέρ-όπλο” του self testing

Το… “όπλο” στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση είναι τα self test με το οποίο θα εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με covid-19… Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, το εργαλείο αυτό, που πριν η χώρα δεν το είχε στη διάθεση της, “θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο  που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον”.

Τα self test θα ξεκινήσουν να διατίθεται στους πολίτες στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και μαζί με τα τυχαία rapid tests και τους εμβολιασμούς θα αποτελέσουν την ασπίδα για την επανέναρξη δραστηριοτήτων. Ενώ συζητείται και η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου…

Για τα σχολεία, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτικό το self test και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει και πότε…

Με αυτό το δεδομένο της υποχρεωτικότητας του self testing οι Επιστήμονες είδαν θετικά το σχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στις «βαθιά κόκκινες». Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν και για την τύχη του λιανεμπορίου…

Με την οικονομία να εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 5 ή το αργότερο στις 12 Απριλίου… Καταρχήν με την μέθοδο του click away ή του click in shop.

Όσον αφορά στην άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι βρίσκεται σε κάθε περίπτωση προ των πυλών και ίσως “νωρίτερα από τις 5 Απριλίου.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες. Και στόχος να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων.

Πηγή: newsit.gr