Μάχη επιβίωσης στις Καματριάδες – Παλεύουν ηρωικά με την τεράστια φωτιά – Το newsit.gr στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας

Νύχτα θρίλερ για την βόρεια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα για τα χωριά Αβγαριάς, Γαλατσώνας και Καματριάδες, καθώς η φωτιά επεκτείνεται με τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν να δίνουν την άνιση μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Το newsit.gr και ο ρεπόρτερ Λευτέρης Σουχάιμπ βρίσκονται για ακόμη μια μέρα στην «καρδιά» του πύρινου μετώπου για να σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Κρίσιμη νύχτα στην Εύβοια

Με το τελευταίο φως της ημέρας σταμάτησαν να επιχειρούν τα λιγοστά εναέρια μέσα κι έτσι οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους εθελοντές που έχουν έρθει από όλη την Εύβοια και την Αθήνα (σ.σ. δείτε αναλυτικά το συγκλονιστικό ρεπορτάζ εδώ), επιχειρούν να αντιμετωπίσουν από εδάφους τις τεράστιες εστίες φωτιάς.

Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε μετά τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, 09.08.2021, στις Καματριάδες όπου οι «πύρινες γλώσσες» είναι ακόμη ορατές από παντού και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι ευτυχώς πολύ καλές, με την υγρασία να έχει ανέβει και να δυσχεραίνει την πύρινη λαίλαπα και να κινείται αργά λόγω της άπνοιας που επικρατεί στην περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο απειλεί να κάνει στάχτη τα χωριά Αβγαριά, Γαλατσώνα, Καματριάδες, Γαλατσάδες, Γερακιού, ενώ νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν προς Ιστιαία.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από τις Καματριάδες

 Φωτιά στην Εύβοια

Τελευταία γραμμή άμυνας η Ιστιαία

Στην Ιστιαία έχει δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ούτως ώστε να προστατευθεί η πόλη αν η φωτιά φτάσει σε σημείο να την απειλήσει. Το newsit.gr σας έχει μεταφέρει ήδη από χθες καρέ – καρέ το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτή η αντιπυρική ζώνη, ενώ επίσης υπάρχει ένα ξερό ποτάμι τεράστιας έκτασης το οποίο θα λειτουργήσει ως «φυσική» αντιπυρική ζώνη για την Ιστιαία.

Ηρωική μάχη

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι φεύγουν αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, ενώ σε κάθε ένα από τα χωριά εξελίσσεται μια ηρωική μάχη των νέων εθελοντών για να κρατήσουν μακριά τις φωτιές από τα χωριά. Επίσης στη μάχη έχουν ριχτεί πολύ ισχυρές δυνάμεις από τις ενισχύσεις που ήρθαν από το εξωτερικό, ενώ αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες, είναι ορατός ο φόβος του να περικυκλώσει η πυρκαγιά την Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Μεγάλη είναι εν τω μεταξύ η οργή και έντονα τα παράπονα των κατοίκων για την ελλιπή εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης. Διαμαρτύρονται πως χωρίς τα μέσα αυτά είναι αδύνατο να τιθασευτεί το πύρινο «τέρας»…

Μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή

Την ίδια ώρα, τεράστια ανησυχία προκαλεί στις Αρχές και τους τοπικούς φορείς το πέπλο σκόνης και στάχτης καθώς έχει επεκταθεί μέχρι τη νότια Εύβοια και τη Λαμία.

Μεγάλη οικονομική καταστροφή, τέλος, έχουν υποστεί η Αιδηψός, καθώς πολλοί τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή αποχωρούν αφού το νέφος στάχτης κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα και επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών. Οικονομικό «κραχ» και για τη νότια Εύβοια, στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν μάλιστα, αφού η μία ακύρωση διαδέχεται την άλλη, ακόμα και στις περιοχές που δεν υπάρχουν μέτωπα φωτιάς.

Αποστολή στην Εύβοια για το newsit.gr: Λευτέρης Σουχάιμπ.

Πηγή: newsit.gr