Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των ζώων στο νησί Καγκουρό στην Αυστραλία – Το βάρος στα κοάλα

Τα ζώα είναι τα μεγάλα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία και δίνεται μεγάλη μάχη στο νησί Καγκουρό προκειμένου να σωθεί ένα μεγάλο μέρος τους.

Από τον Σεπτέμβριο τεράστιες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές στη νότια και την ανατολική Αυστραλία, προκαλώντας τον θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου ζώων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τους ειδικούς να φοβούνται πλέον ότι κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Στο νησί Καγκουρό, ένα πραγματικό καταφύγιο για μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Ανάμεσα στα πτώματα σε αποσύνθεση σκοτωμένων ζώων, διασώστες ψάχνουν στο εθνικό πάρκο για τραυματισμένα, χαμένα ή πεινασμένα ζώα.

«Όταν φτάσαμε στην περιοχή πιστεύαμε ότι τίποτε δεν θα έχει καταφέρει να επιβιώσει, όμως κάθε μέρα βρίσκουμε επιζώντες», εξήγησε η Κέλι Ντόνιταν ειδική στη διαχείριση κρίσεων της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society International.

«Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά»

Μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων έχει καταστραφεί, κι έτσι μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων που έχουν καταφέρει να σωθούν.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε η Ντόνιταν. «Κάθε μέρα που περνά μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων και τα όργανά τους κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες», σύμφωνα με την ειδικό.

Το νησί Καγκουρό, που βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών με φέρι μπόουτ από την Αδελαΐδα, ήταν πριν από τις πυρκαγιές αυτές ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός κυρίως χάρη στα παρθένα τοπία του και την πανίδα του.

Ένα από τα πιο διάσημα ζώα του νησιού είναι το μαύρο κακατούα, ένα είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί στην υπόλοιπη Αυστραλία. Οι διασώστες διέσχισαν με τα πόδια τις κατεστραμμένες περιοχές του εθνικού πάρκου στο νησί και δεν άκουσαν κανένα πουλί.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι τα ποντίκια καγκουρό που ήδη κινδύνευαν με εξαφάνιση πριν από τις πυρκαγιές.

«Πιστεύουμε ότι απέμεναν περίπου 500 (πριν από τις πυρκαγιές)», εκτίμησε η Ιλέιν Μπένστεντ, γενική διευθύντρια των ζωολογικών κήπων της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα ποντίκια καγκουρό ζούσαν στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν να μαίνονται.

Το βάρος πέφτει στην διάσωση των κοάλα

Οι διασώστες αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουν μικρού μεγέθους ζώα ζωντανά, οπότε επικεντρώνονται κυρίως στα μεγάλα, κυρίως τα κοάλα.

Στο νησί Καγκουρό ζει το μοναδικό είδος κοάλα που δεν αρρωσταίνει από χλαμύδια, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που είναι μοιραία για τα μαρσιποφόρα. Αυτό το είδος αποτελεί μια κάποια «εγγύηση» για το μέλλον των κοάλα.

Η Αυστραλή υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα μαρσιποφόρα «επλήγησαν πολύ» και ενδέχεται για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα απειλούμενα ζώα.

Τα κοάλα που σώζονται από το νησί Καγκουρό μεταφέρονται σε προσωρινό καταφύγιο που έχει δημιουργηθεί στο εθνικό πάρκο του νησιού. Κάποια είναι σοβαρά τραυματισμένα και χρειάζεται να υποβληθούν σε ευθανασία.

Βοήθησαν πάνω από 90.000 ζώα στην φλεγόμενη Αυστραλία

Ενόσω οι πυρκαγιές στη λόχμη ρήμαζαν την Αυστραλία, άνθρωποι εκεί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν και να περιθάλψουν ζώα που οι φλόγες απειλούσαν να καταπιούν. Η Μπίντι Ίργουιν, κόρη του οικολόγου με έμφαση στην προστασία της φύσης Στιβ Ίργουιν, κατέφυγε νωρίς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαβεβαιώσει ότι είναι όλοι καλά και ότι το Australia Zoo Wildlife Hospital περιθάλπει ζώα.

«Με τόσες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, πονάει η καρδιά μου για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή που έχασαν τόσα πολλά. Ήθελα να ξέρετε ότι είμαστε ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Δεν υπάρχουν φωτιές κοντά σε εμάς και τις εγκαταστάσεις μας για την προστασία της φύσης» έγραψε ως λεζάντα σε φωτογραφία που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram. «Στο Νοσοκομείο Άγριας Ζωής που έχουμε, υπάρχει περισσότερη δουλειά από ποτέ άλλοτε, επισήμως έχουμε περιθάλψει πάνω από 90.000 ζώα. Οι γονείς μου αφιέρωσαν στη μνήμη της όμορφης γιαγιάς μου το Australia Zoo Wildlife Hospital. Εξακολουθούμε να τιμούμε τη μνήμη της με το να είμαστε “Μαχητές της Άγριας Φύσης” και σώζοντας όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Συγκινητική ήταν και η ιστορία διάσωσης ενός μισοκαμένου πόσουμ την οποία μοιράστηκε η Μπίντι. Ανήρτησε τη φωτογραφία της Blossom the possum και έγραψε ότι δεν τα κατάφερε, τελικά: «Έγινε εισαγωγή στο Australia Zoo Wildlife Hospital της Blossom the possum, η οποία παγιδεύτηκε σε μια από τις πυρκαγιές στη λόχμη σε άλλα σημεία της Πολιτείας Κουίνσλαντ. Έχουμε μια τόσο σπουδαία ομάδα που εργάζεται νυχθημερόν για να σώσει υπέροχα ζώα σαν την Blossom. Δυστυχώς, αυτό το όμορφο κορίτσι δεν τα κατάφερε, ακόμη και μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε τη ζωή της. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και τη στήριξή σας. Αυτή είναι η σπαραξικάρδια αλήθεια, κάθε μέρα είναι μια μάχη, να ορθώνεις το ανάστημά σου και να μιλάς εξ ονόματος αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε τη διαφορά και να προστατεύσουμε τη Μητέρα Γη μας».

Πηγή: newsit.gr