Ματαρέλα από την Κεφαλονιά: Στο δρόμο της Ευρώπης για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης των Ιταλών πεσόντων της μεραρχίας Acqui μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο – Μετέβη στην Κέρκυρα όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελληνοϊταλικής Φιλίας

Τους πεσόντες Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui τίμησαν σήμερα στην Κεφαλονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ιταλός ομόλογός του, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Έπειτα από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσαν το ξεκίνημα μίας  πορείας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία. Αυτή η μέρα επιβεβαιώνει τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η διαδρομή και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας».

«Αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία “νοσταλγούν” το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», κατέληξε.

Πηγή protothema.gr