«Μαύρες οι ψυχές μας, η Ελλάδα σας ευγνωμονεί»: Το σπαρακτικό «αντίο» στους δύο ήρωες πιλότους

Βαρύ το κλίμα και στην κηδεία του Σμηναγού, Στάθη Τσιτλακίδη, όπου πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα έσπευσε για το «ύστατο χαίρε».

Από το πρωί της Πέμπτης (2/2), όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος για τον Υποσμηναγό, Μιχαήλ Μάριο Τουρούτσικα, όλη η Ελλάδα θρηνεί. Σήμερα, Παρασκευή (3/2) στον Γρατίνη Νευροκοπίου κηδεύτηκε και ο Σμηναγός, Στάθης Τσιτλακίδης.

Η Ζωή και η Μαρία, δύο γυναίκες που τις ένωσε η μοίρα. Η μία, σύντροφος του 29χρονου Υποσμηναγού και η άλλη, αρραβωνιαστικιά του 31χρονου πιλότου του μοιραίου Phantom.

Έχασαν τους συντρόφους τους μέσα σε μια στιγμή. Τα όνειρα που έκαναν μαζί τους χάθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του Alpha, η σύντροφος του αδικοχαμένου πιλότου, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, φτάνει υποβασταζόμενη στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νευροκοπίου για το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο της.

Στα χέρια της κρατά μια φωτογραφία του. «Για τον ήρωά μου. Καλό ταξίδι, η Μαρία σου». Με αυτά τα λόγια, γραμμένα με χρυσά γράμματα πάνω σε μια λευκή κορδέλα αποχαιρέτισε τον αγαπημένο της. Οι δυο τους έκαναν σχέδια για να φτιάξουν σύντομα τη δική τους οικογένεια, όπως αποκάλυψε οικογενειακός φίλος του μοιραίου μαχητικού. «Ο γιος μου, ο οποίος είναι πιλότος, ήταν πολύ φίλος μαζί του. Είχαν προγραμματίσει τις Απόκριες, μαζί με ένα άλλο φιλικό ζευγάρι να πήγαιναν στην Πάτρα να τους έβρισκαν μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, γιατί τον Σεπτέμβριο θα παντρεύονταν τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συντετριμμένη είναι και η σύντροφος του συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Ζωή. Η νεαρή κοπέλα αποχαιρέτισε τον δικό της άνθρωπο, τον Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, με τον οποίο έκαναν σχέδια για τη ζωή και το μέλλον. Σχέδια που έσβησαν σε μια στιγμή.

Πτώση F-4 Phantom: «Μαύρες οι ψυχές μας, η Ελλάδα σας ευγνωμονεί»

Το κλίμα βαρύ, η χώρα βιώνει ένα πένθος που δεν έχει προηγούμενο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αποχαιρετά τα δύο παλικάρια με τον δικό του τρόπο.

«Μολύβι οι καρδιές μας

Μαύρες οι ψυχές μας

Βαρύ το πένθος

Χαλύβδινη η θέληση μας

Ατσάλινοι συνεχίζουμε

Αταλάντευτοι στον Σκοπό

Αντίο Στάθη!

Αντίο Μάριε!

Το Έθνος σας ευγνωμονεί!

Δύναμη & κουράγιο στους οικείους σας

ΕΛΛΑΔΑ αξίζεις τα πάντα!

Εις το «επανιδείν»… στο Αιώνιο Φώς!»

Οι συγκλονιστικοί επικήδειοι στην κηδεία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη

Συγκλονιστικοί ήταν και οι επικήδειοι στην εξόδιο ακολουθία, ενώ συγχωριανοί του φώναζαν «ήρωας». Η αδερφή του και η αρραβωνιαστικιά του συνόδευσαν το φέρετρο κρατώντας σφιχτά η μία την άλλη, με δάκρυα στα μάτια.

Όσα εκφώνησε ο αδερφός του

Ο αδερφός του 31χρονου Σμηναγού συγκλόνισε με τον επικήδειο που εκφώνησε. Με τρεμάμενη φωνή είπε: «Είσαι ο ήρωάς μας, δεν είσαι απλά ένας άνθρωπος, είσαι αυτός που μας έμαθε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, ότι από ένα μικρό χωριό μπορούμε όλοι να κάνουμε το αδιανόητο, σε ευχαριστούμε που ήσουν δίπλα μας. Που μας έμαθες όχι μόνο τα ιδανικά για να αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά στάθηκες δίπλα μας, στην οικογένειά μας και η απώλειά σου είναι αδιανόητη».

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά. Γιατί ποτέ δεν υπήρξες μόνο άνθρωπος. Πάντα ήσουν ένας ήρωας που βγήκε από σπλάχνα ανθρώπινα. Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Εδώ στο ακριτικό χωριό στο Νευροκόπι, απέδειξες για ακόμη μια φορά ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας. Απέδειξες έμπρακτα τις έννοιες της οικογένειας, της συντροφιάς και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα χαρούμε για όλα αυτά που έχεις προσφέρει, όχι μόνο στην οικογένειά σου αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, απανταχού. Θα βρίσκεσαι πάντα στην σκέψη μας και στην σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε, σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε ζώντες και τεθνεώτες».

Ο συμμαθητής του

Επίσης, ένας συμμαθητής του τόνισε: «Θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε. Καμαρώνουμε την άξια πορεία σου. Πέρασες στην αιωνιότητα, στην ιστορία. Όλοι μας με αγάπη θα σε διαφυλάσσουμε στη μνήμη μας. Η Π.Α. στερείται ικανότατο στέλεχος. Στάθη, μπορεί να απεβίωσε το σώμα, αλλά το πνεύμα θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας. Καλό ταξίδι, αναπαύσου εν ειρήνη, ο θεός ας δώσει δύναμη στους γονείς και τους οικείους σου και ας απαλύνει τον πόνο τους».

πηγή: enimerotko.gr