Με επιτυχία η Εκδήλωση για τους ιστορικούς δεσμούς Κεφαλονιάς και Σικελίας (pics+video)

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης “ΤΟ Ριφόρτσο” διοργάνωσε στον κήπο του Νάπιερ την εκδήλωση παρουσίαση για τους ιστορικούς δεσμούς Κεφαλονιάς και Σικελίας.

Πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τους δεσμούς αυτούς ακούστηκαν χθες το βράδυ στο Νάπιερ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιδήμαρχο κ. Βαγ. Κεκάτο εκ μέρους του Δημάρχου, ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Συλλόγο κ. Διον. Φωκά και ακολούθησε η ομιλία του του καθηγητή Βυζαντιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μεσσήνης της Σικελίας κ. Νταλιέλ Μακρή, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για τους ιστορικούς δεσμούς της Κεφαλονιάς με την Σικελία. Ο κ. Μακρή ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Γιώργο Μοσχόπουλο για όσα έγραψε για τον Σπύρο Αραβαντινό. Στη συνέχεια η κ. Μπία Μπασίλε τραγούδησε ένα ωραίο ιταλικό τραγούδι.

Ακολούθησε ομιλία για τον κόμη Τζώρτζη Χωραφά, μια μεγάλη προσωπικότητα του 18ου αιώνα η οποία συνέδεσε την Κεφαλονιά και την Σικελία. Όπως είπε ο ομιλητής (δεν συγκρατήσαμε το όνομα του,  ήσυχοι ότι θα το βρούμε από το πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε), είπε λοιπόν, ότι όλοι γνωρίζουμε ότι ένας κεφαλονίτης έγινε αντιβασιλέας του Σιάμ, ο Κωνσταντίνος Γεράκης, αλλά και ο κόμης Χωραφάς ο οποίος έφθασε σε παρόμοιο αξίωμα και μάλιστα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ο Tζώρτζης Χωραφάς γεννήθηκε το 1682 στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Όλα όσα ειπώθηκαν υπάρχουν στο video.

Το κάστρο του  Αγίου Γεωργίου το 1900

Μετά την ομιλία παρουσιάστηκε Video  από την επίσκεψη του Συλλόγου στην Σικελία.

Τέλος, η Χορωδία της Λειβαθούς μας παρουσίασε όμορφα Κεφαλονίτικα τραγούδια με την διεύθυνση του κ. Καλογηρά. Να προσέξετε το δεύτερο τραγούδι, είναι μια σύνθεση και στίχοι του Νίκου Δρακάτου.

Σε λίγο το video της επίσκεψης του Συλλόγου στην Σικελία.

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr