Με κάθε λαμπρότητα η λιτανεία της Κυράς των Σισσίων στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου (εικόνες)

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η λιτανεία του θρόνου της θαυματουργής εικόνας της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσίων από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο  Κάστρου του Αγίου Γεωργίου.
Η θαυματουργή εικόνα της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου είχε μεταφερθεί με λιτανεία από την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσίων στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στα Βλαχάτα. Η εικόνα παρέμεινε στην Αγία Μαρίνα μέχρι την Κυριακή του Θωμά και έπειτα ακολούθησε το δρόμο για την Ευαγγελίστρια στο μπόργκο του κάστρου του Αγίου Γεωργίου.

Είναι ένα έθιμο που ανάγεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας με πρώτη επίσημη καταγραφή το έτος 1676 από την εποχή της ηγεμονίας των Τόκων. Η Κυρά των Σισσίων παραμένει για 21 ημέρες στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας που στέκει αγέρωχος στο λόφο του Άη – Γιώργη αγναντεύοντας το Ιόνιο.

Παλαιότερα η λιτανεία γίνονταν απευθείας από την Ιερά Μονή των Σισσίων στο κάστρο, η παράδοση όμως λέει ότι κάποτε, μια ξαφνική καταιγίδα στο δρόμο για το κάστρο ανάγκασε τους πιστούς να βρουν καταφύγιο στην Αγία Μαρίνα και από τότε η διαδρομή έχει ενδιάμεσο σταθμό στα Βλαχάτα.

Αναδημοσιευση από www.kefaloniamas.gr