Μεγάλες δυσκολίες βλέπουν οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες της εστίασης σχετικά με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, που υπαγορεύει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια κ.α.. Να σημειωθεί, ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης έχει σκοπό να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσει τη μερική εφαρμογή του νόμου, όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα τονίζουν και τον κίνδυνο να κλείσουν επιχειρήσεις, επειδή δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καπνιστές.
Στο νησί μας οι επιχειρηματίες της εστίασης δηλώνουν στην «ΗΜΕΡΑ» ότι συμφωνούν με τον αντικαπνιστικό νόμο, ωστόσο τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διευκολύνσεις για τους καπνιστές. Όπως λένε, αν απαγορευτεί στους πελάτες ενός καφέ να καπνίσουν, μπορεί να σηκωθούν και να φύγουν… και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την επιχείρηση.
Κάποιοι καταστηματάρχες τονίζουν μάλιστα ότι είναι δύσκολο να προχωρήσουν στην δημιουργία ξεχωριστών χώρων για καπνιστές και μη καπνιστές.

«Κάποιοι πελάτες θα μας γυρίσουν την πλάτη»
Μπορεί πολλοί να συμφωνούν με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όμως οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η ζημιά στα μαγαζιά τους θα είναι μεγάλη και επισημαίνουν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε η καθολική απαγόρευση του τσιγάρου να μην τους επηρεάσει… Σχολιάζουν ωστόσο, ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει και σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες προσαρμογής…

Αντώνης Βοζαΐτης

«Συμφωνώ απόλυτα με τον νόμο. Πρέπει κάποια στιγμή να τηρηθεί. Εγώ είμαι αντικαπνιστής, δεν καπνίζω και δεν μου αρέσουν να καπνίζουν και όσοι κάθονται δίπλα μου, αλλά φοβάμαι πολύ ότι για τις μικρές επιχειρήσεις όπως τη δική μου, θα υπάρξει πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που κάνουν στον διπλανό τους και καπνίζουν. Επομένως, θα είναι δύσκολο για μας να τους απαγορεύσουμε να καπνίσουν…. Παντού κάπνιζαν μέχρι τώρα. Πρέπει να λυθεί και ένα θέμα για εμάς που έχουμε κατάστημα σε στοές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν επιτρέπεται το κάπνισμα κάτω από στοές ή όχι».

Διονύσης Κοντοσταυλάκης

«Υπάρχει πρόβλημα. Οι περισσότεροι πελάτες μας θέλουν να καπνίσουν. Είναι λιγότεροι, αυτοί που δεν θέλουν να καπνίσουν… Μερικοί από τους πελάτες μας, αν δουν ότι δεν επιτρέπεται να καπνίσουν, σηκώνονται και φεύγουν, όπως και μερικοί από αυτούς που δεν καπνίζουν, αν δουν ότι κάποιοι καπνίζουν. Είναι μια ή άλλη».

Σπάρτακος Νταλιάνης

«Τον βλέπω πολύ σωστό τον αντικαπνιστικό νόμο και μακάρι να εφαρμοστεί γιατί είναι ο τρίτος για αυτό το θέμα. Καλό θα κάνει. Οι καπνίζοντες θα βγαίνουν έξω και δεν θα ενοχλούν τους ανθρώπους που δεν θέλουν τον καπνό. Εμείς πολλές φορές έχουμε θέμα στο εστιατόριο μολονότι έχουμε μόνο εξωτερικό χώρο και δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε το κάπνισμα… Πολλοί πελάτες ενοχλούνται όταν δίπλα τους υπάρχουν καπνιστές και κάποιες φορές φεύγουν από το εστιατόριο. Έχουμε και απώλειες».

Πηγή: imerazante.gr